subota, 10. septembar 2016.

Vesić: Ove godine Trka oko Kalemegdana revijalna, a dogodine takmičarskog karaktera

Gradski menadžer Goran Vesić svečano je danas otvorio Trku oko Kalemegdana, koja je održana povodom obeležavanja 77. godišnjice od istorijske trke Formule 1 iz 1939. godine.         

Vesić je ovom prilikom poručio da je danas lep dan za naš glavni grad jer se obeležava 77 godina od prve i jedine trke Formule 1 u Beogradu.

– To je ujedno bila i jedina trka održana u vreme Drugog svetskog rata, po čemu je poznata u svetu. Malo Beograđana zna za ovaj podatak, iako je tada od 250.000 stanovnika, koliko ih je Beograd imao, čak 100.000 bilo na trci. Ove godine je trka revijalna, a od sledeće će biti takmičarska – istakao je Vesić.

On je precizirao da će Auto-moto savez Srbije preuzeti organizaciju tog događaja u više selekcija, gde će učestvovati i stare formule. 

– To će biti naš doprinos razvoju automobilizma, ali i mogućnost za proširenje turističke ponude Beograda – rekao je Vesić.

Gradski menadžer dodao je da je revijalna trka organizovana bez ijednog dinara iz budžeta, uz pomoć AMSS i sponzora. On je podržao inicijativu da Tacio Nuvolari dobije obeležje u Beogradu jer je 1939. godine u našem glavnom gradu osvojio poslednji gran pri u svojoj karijeri i koji se, ispisan ćirilicom, nalazi u njegovom muzeju u Italiji.

Gostima i učesnicima trke obratio se i direktor Muzeja automobila Bratislav Petković, a događaju su prisustvovali direktor „Beogradske tvrđave” Petar Andrijašević, direktor „Beokoma” Darko Glavaš i mnogobrojni poštovaoci automobilizma.

U okviru trke učestvovala su vozila podeljena u tri kategorije: stare formule, stari motori i istorijska vozila. Trka nije imala takmičarski već promotivni karakter, a četrdesetak vozila bilo je izloženo neposredno pre trke.