utorak, 20. septembar 2016.

U Grockoj u petak tribinski program o kasnorimskoj grobnici u Brestoviku

U Skupštinskoj sali Gradske opštine Grocka u petak, 23. septembra, u 18 časova održaće se tribinski program posvećen kasnorimskoj grobnici u Brestoviku, spomeniku kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Organizator programa je Centar za kulturu ove opštine i GO Grocka. Tribina se realizuje u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”.

Tribinski program u Grockoj osmišljen je u saradnji sa arheologom Radetom Milićem iz Centra za urbani razvoj u Beogradu, koji će putem video-prezentacije i predavanja predstaviti ovu zanimljivu i vrednu antičku građevinu. Takođe, antropolog Miodrag Simović upoznaće posetioce sa urbanim legendama i zanimljivostima koje se vezuju za antičke spomenike na našem tlu. Digitalna rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda grobnice, beogradskog mauzoleja s kraja trećeg ili početka četvrtog veka, prikazuje koloritne freske, antičke skulpture, sarkofage i tragove obavljanja paganskog posmrtnog kulta. 

U grobnicu je mesec  dana posle otkrića ušao osnivač katedre za arheologiju i priznati stručnjak prof. Mihajlo Valtrović. On je načinio detaljan spisak svega što je tom prilikom našao. U grobnici je otkrio ostatke tri zidana sarkofaga za dve odrasle osobe i jedno dete, zatim delove dve figure genija smrti (tužnih amora koji po rimskom verovanju stoje na granici između našeg sveta i sveta mrtvih) i dva lava koja su čuvala ulaz u grobnicu, kao i statuu Rimljanina u prirodnoj veličini. Grobnica je bila mesto gde su sahranjeni pripadnici porodice rimskog velikodostojnika koji je živeo u Singidunumu, a u Brestoviku imao vilu i imanje.

Centar za kulturu i Opština Grocka se u ovogodišnju kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine” sa temom „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem” uključuju sadržajnim programima, u skladu sa izuzetnim bogatstvom kulturnog nasleđa u neposrednom okruženju, na teritoriji opštine. Svi programi imaju za cilj da posetiocima i sugrađanima, a posebno deci i mladima predstave raznovrsno i vredno kulturno nasleđe sa kojim živimo – sa osvrtom na važnost poznavanja i čuvanja svoje kulturne baštine.