subota, 1. oktobar 2016.

Predstavljen projekat „Eko-oaza Blok 19a”

Glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovao je danas u Bloku 19a predstavljanju projekta „Eko-oaza Blok 19a”, Udruženja građana „Moj lepi grad”. Tim povodom organizovan je jedinstveni „Festival rekreativnog sporta za mlade i osobe sa invaliditetom”, koji je okupio veliki broj dece, omladine i građana. Predstavljanju projekta prisustvovao je i zamenik šefa Kancelarije za mlade Grada Beograda Nikola Rajičić.

Prva radionica na temu „Kakav park želimo“ održana je sa Milutinom Folićem, a teme su bile ideje za uređenje i oplemenjivanje ove slobodne neuređene zelene površine.

– Blok 19a napravljen je pre tridesetak godina i tada je bio jedan od najmodernijih blokova u Beogradu, a danas je nažalost prilično oronuo i  građani to žele da promene. Inicijativa za uređenje prostora došla je ka nama zimus i mi smo dali pismo podrške. „Zelenilo” je napravilo malo igralište za decu, a građani su sami animirali kompanije, kao što je „Deleze Srbija” koja je dala podršku da raznim donacijama urede igralište. Grad će pomoći da uz ostale donacije koje pristignu, stanovnici Bloka 19a dobiju terene i zelene površine u narednom periodu – rekao je Milutin Folić.

Prisutni su u okviru festivala uživali u celodnevnom druženju uz školu rekreativnog sporta, takmičenju u malom fudbalu, basketu, odbojci, malom tenisu, stonom tenisu i badmintonu, kao i šahu uz učešće osnovaca iz škole „Laza Kostić”. Tokom trajanja festivala okrečen je i ofarban košarkaški teren u Bloku 19a.

– Na projektu smo vredno radili više od pet godina. Pri izradi idejnog projekta i pronalaženja najboljih rešenja za navedene probleme rukovodili smo se prevashodno načelima funkcionalnosti i estetike, pri tome imajući u vidu sledeće: ekonomičnost, ekologiju, energetsku efikasnost. U nameri da projekat pripremimo što kvalitetnije, konsultovali smo se sa stručnim licima, nadležnim institucijama i lokalnim stanovništvom. Drago nam je što smo dobili podršku stanovništva, Grada Beograda, partnera, kao i stručnjaka, jer je to pokazatelj da smo na pravom putu – rekao je Srđan Petrović iz Udruženja „Moj lepi grad”.

Idejno rešenje projekta „Eko-oaza Bloka 19a” predviđa oplemenjivanje prostora zelenilom, prilaze i stazu za šetnju i atletiku, povraćaj gradskih ptica, stvaranje organizovanog prostora za aktivan i pasivan boravak na otvorenom, uz odvojeni deo za kućne ljubimce i ptice, kao i uvođenje rasvete, vodenih elemenata, vide-onadzora, navodnjavanja i stvaranje uslova za odlaganje reciklažnog otpada. Sve navedene zone predviđene su da omogućavaju aktivan i pasivan boravak osoba sa invaliditetom.