nedelja, 4. decembar 2016.

Održana manifestacija „Za život bez barijera”

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević prisustvovao je manifestaciji „Za život bez barijera“, koja je bila centralni događaj povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u organizaciji Hendi centra Koloseum.

Petronijević je naglasio da je u pitanju tradicionalno druženje sa Hendi centrom, sa kojim Grad Beograd aktivno sarađuje tokom čitave godine.

– Tokom rada na projektu „Beograd bez barijera“ imali smo direktnu komunikaciju sa udruženjima osoba sa invaliditetom i tada smo radili na izgradnji pristupnih rampi. Na taj način rušimo barijere koje ljudima sa invaliditetom definitivno stoje na putu. Važno je da svaki dan u godini radimo na poboljšavanju uslova života osoba sa invaliditetom. Primetno je da je situacija bolja nego što je bila pre tri godine, ali ipak stanje i dalje nije idealno. Ipak, kada vidimo koliko je situacija bolja nego u prošlosti, sigurni smo da smo na dobrom putu – rekao je Petronijević.

On je dodao da je ove godine akcenat bio na pružanju prilike osobama sa invaliditetom da steknu znanja i veštine, ali i da im se obezbedi posao.

– Direktnom komunikacijom i zajedničkim radom nastavljamo da rušimo barijere koje i dalje stoje na putu ljudima sa invaliditetom. IT sektor je jedna od najbrže rastućih grana u Srbiji, a pokrenut je i projekat koji će pomoći da 56 osoba sa invaliditetom prođe obuku iz programiranja. Takođe, razgovaramo sa kompanijama i dolazimo do informacija koje bi kasnije trebalo da olakšaju profilisanje zanimanja za koja bi osobe sa invaliditetom trebalo da prođu obuku i tako lakše pronađu posao. Podsetiću da gradonačelnik Beograda Siniša Mali vodi Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, a kao neko ko je deo Saveta mogu da potvrdim da ćemo se potruditi da i u narednoj godini obezbedimo što više radnih mesta za osobe sa invaliditetom – istakao je Petronijević.

Predsednik Hendi centra Koloseum Darko Ivić istakao je da je saradnja sa Gradom Beogradom zaista dobra.

– Okupili smo se na Međunarodi dan osoba sa invaliditetom kako bismo ga obeležili kulturnim sadržajem, a kao i svake godine imaćemo predstavnike osoba sa invaliditetom koji se bave glumom, muzikom ili nekom drugom umetnošću. Mislim da osobe sa invaliditetom zaslužuju pažnju tokom čitave godine – rekao je Ivić.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladimir Pešić izrazio je nadu da će svaka sledeća godina moći da se okarakteriše uspešnijom od prethodne.

– Na ovakvim okupljanjima pokušavamo da sumiramo sve što je urađeno u prethodnoj godini. Mi smo u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zadovoljni, ali sigurno je da uvek može bolje. Sve što radimo, činimo u saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom. Od zakonskih rešenja doneli smo Zakon o upotrebi znakovnog jezika, Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, kao i izmene i dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom – rekao je Pešić.

Manifestacija je održana u restoranu „Sava” u beogradskom „Sava centru”.