petak, 9. decembar 2016.

Beograd protiv diskriminacije LGBT osoba

Načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, zaštitnica građana Grada Beograda Katarina Žeželj i programska koordinatorka za zagovaranje organizacije „Labris” Jelena Vasiljević potpisale su danas u Starom dvoru Memorandum o saradnji na području prevencije diskriminacije i podrške LGBT osobama na teritoriji prestonice. 

Katarina Žeželj je istakla da ljudi u Srbiji i u Beogradu nisu ksenofobični, ali i ukazala da su seksualno opredeljenje i rodna pripadnost privatna stvar, koja neku osobu ne čini ni boljom ni lošijom. Ona je navela da je zadatak društva je da se takav pristup etablira i da se LGBT osobama omogući jednak pristup u svim oblastima u kojima žele da ostvare svoja prava. 

Savetnica za ljudska i manjinska prava u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić rekla  je da to ministarstvo u koordinaciji sa lokalnom samoupravom donelo niz mera protiv diskriminacije LGBT populacije, s ciljem izgradnje modernijeg i tolerantnijeg društva. 

Jelena Vasiljević je, uoči 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, izrazila zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma, jer se ta populacija, kako je istakla, svakodnevno suočava sa diskriminacijom. Ona je podsetila da je memorandum sa nadležnim tužilaštvima, zdravstvenim institucijama, centrima za socijalni rad, Nacionalnom službom za zapošljavanje i organizacijama civilnog društva potpisan u Pančevu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru. 

Događaju je prisustvovala sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, direktor Gradskog centra za socijalni rad Vladimir Ilić, odbornici u Skupštini grada, kao i predstavnici nevladinog sektora.