ponedeljak, 12. decembar 2016.

Subvencije grada za inovativne delatnosti i samozapošljavanje

Pet ugovora sa korisnicima subvencija za inovativne delatnosti i samozapošljavanje, po korisniku do 500.000 dinara, potpisano je danas u Sekretarijatu za privredu. Događaju je prisustvovao Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za samozapošljavanje Grada Beograda, a ugovore sa preduzetnicima potpisao je gradski sekretar za privredu Milinko Veličković. 

Dragomir Petronijević je u ime Grada Beograda poželeo sreću i uspeh korisnicima i naglasio koliko je važno da zadržimo mlade stručnjake i da im pomognemo da svoje znanje i svoj talenat iskoriste u našoj zemlji. 

– Ovo je deo strategije zapošljavanja Grada Beograda. Sistemski ćemo pratiti svaki njihov korak, razgovaraćemo sa njima i gledaćemo da im izađemo u susret, kako bi napravili uspešne kompanije. Njihov posao sada jeste da rade i stvaraju, a na Gradu Beogradu je da im pomogne u tom poslu – rekao je Petronijević.

Nastavljamo sistemski da razvijamo naš grad i zemlju, kako bi mladi ljudi ostali u Beogradu i Srbiji, poručio je Petronijević.

– Znamo da su ranije mladi IT stručnjaci odlazili iz naše zemlje, ali danas oni imaju gde da ostanu. Sistem koji smo stvorili i dalje ćemo unapređivati u komunikaciji sa njima, kako bismo imali što više IT kompanija koje će svoje proizvode implementirati u privredu Beograda i Srbije, i na taj način pomoći našem daljem razvoju – naveo je Petronijević.

U razgovoru sa korisnicima subvencija sekretar Milinko Veličković naglasio je važnost pomoći Grada Beograda za razvoj preduzetništva i spremnost Sekretarijata za privredu da im pruži svaku pomoć u budućnosti. 

– Danas smo potpisali ugovore sa pet korisnika subvencija za inovativne delatnosti i samozapošljavanje, koji će biti smešteni u Naučno-tehnološkom parku. Sekretarijat za privredu prepoznaje potrebu razvoja inovativnih delatnosti, ali i značaj samozapošljavanja za podsticaj preduzetništva u našem gradu. Iz tog razloga, za 2016. godinu Grad Beograd je opredelio pet miliona dinara za ovu namenu, a za 2017. planirana su još veća sredstva za subvencije za razvoj privrede – istakao je Veličković. 

Sekretarijat za privredu finansijskim sredstvima pomaže start poslovanja i razvoj delatnosti, dodao je gradski sekretar za privredu.

– Ipak, želimo i da pošaljemo jasnu poruku svim korisnicima ovih subvencija za razvoj privrede da nam se mogu u svakom trenutku obratiti i dobiti svu neopodnu pomoć, kako bi svoju inovativnu ideju realizovali i napravili uspešnu kompaniju – naglasio je Veličković.

On je poručio mladim ljudima da istraju u svojoj ideji i izrazio nadu da ćemo svi moći da se pohvalimo uspesima i rezultatima koje su napravili. 

Grad Beograd je, u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd d.o.o,  ranije objavio javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja, koji ima za cilj podršku samozapošljavanju nezaposlenih lica, razvoju novih inovativnih i visokotehnoloških proizvoda, usluga i procesa, stvaranju novih tehnoloških preduzeća, povećanju konkurentske sposobnosti privrednih subjekata i uključivanju u međunarodne tržišne tokove. Program se sprovodi kao podrška razvoju najboljih inovativnih ideja i rešenja u cilju ubrzanog privrednog razvoja grada Beograda. Cilj programa je pružanje podrške start-ap preduzećima subvencionisanjem troškova poslovanja.