sreda, 15. mart 2017.

Park Ušće od sedam zona

Poznati danski arhitekta Jan Gel predstavio je gradskim vlastima idejno rešenje kako bi trebalo da izgleda 80 hektara parka kod Ušća. Prostor oivičen Bulevarom Nikole Tesle, od Brankovog mosta do hotela „Jugoslavija” u Zemunu, biće podeljen na sedam tematskih zona, navodi se u listu „Novosti”.

Najveći gradski park imaće zonu kretanja. Na promenadi bi se nalazile staze za trčanje, punktovi za iznajmljivanje ili parking bicikala, dečja igrališta za trotinete i rolere. Zona prirode imala bi ambijent divljine, sa skulpturama životinja i šumskim replikama. Park će pored ove dve zone imati i zonu muzike, umetnosti, nauke, vode i zonu Srbija.

Gradonačelnik Siniša Mali kaže da se ovo idejno rešenje potpuno uklapa u strategiju otvaranja grada ka reci.

– Park će imati višestruku namenu, služiće za rekreaciju, uživanje, zabavu i šetnju. Postojaće odvojeni prostori za decu. Posebno je važno to da će biti dobro osvetljen i mnogo bezbedniji nego sada – objašnjava Mali. 

Prema gradonačelnikovim rečima, plan podrazumeva i realizaciju stare ideje, a to je izgradnja gondole koja će povezivati ovaj park sa Kalemegdanom.
– Naša polazna ideja koju smo predočili bila je da uradimo nešto po ugledu na park Gorki u Moskvi i Tivoli u Kopenhagenu. Želimo da Beograd ima park koji po lepoti može da parira najlepšim vrtovima u Evropi i Rusiji – zaključuje Siniša Mali.

Prema rečima gradskog arhitekte Milutina Folića, studio danskog arhitekte sugeriše da se tematske zone nadovežu na već planirane i postojeće sadržaje. Zona muzike mogla bi se osloniti na buduću zgradu Filharmonije, Palata Srbija nadovezuje se na Zonu Srbija, Zona umetnosti na Muzej savremene umetnosti. Zona prirode bila bi uz budući prirodnjački muzej.

Zona Srbija bila bi tematski prostor posvećen prirodi i kulturi Srbije. Ovaj omanji tematski park zamišljen je kao skup autohtonih i rasprostranjenih biljnih vrsta sa naših prostora, uz detalje i elemente kulturnih specifičnosti. Dok bi Zona vode bila dugačka promenada, koja bi se završavala u špicu obale, simbolično posvećena ušću dveju reka. Predlaže se formiranje vodenih atrakcija, parkovskog jezera, potoka i česmi.

U parku Ušće postojaće šetalište posvećeno muzici. Biće nekoliko otvorenih prostora za organizovanje muzičkih događaja, igraonica sa instrumentima, kao i staze slavnih ličnosti. Nekoliko šetališta biće posvećeno umetnosti i nauci. Staze će povezivati Muzej savremene umetnosti i niz eksponata koji bi trebalo da popularizuju nauku.