utorak, 4. jul 2017.

Potpisan ugovor o izgradnji nove autobuske stanice u Bloku 42

Gradonačelnik Siniša Mali potpisao je danas sa direktorom Beogradske autobuske stanice a.d. Beograd – BAS Anđelkom Mučibabićem ugovor o zajedničkoj izgradnji objekta autobuske stanice u Bloku 42.

Prema rečima Siniše Malog, ovo je poslednji papirološki korak koji je bilo neophodno završiti kako bi se krenulo u realizaciju jedne od najvažnijih investicija za Beograd. 

– Na ovaj način ispunjavamo obećanje koje smo dali, a to je da ćemo centar grada rasteretiti od teretnog saobraćaja jer u ovom trenutku ima oko 1.200 raznih autobusa koji ulaze u centar grada i dolaze na postojeću autobusku stanicu. Radovi kreću do kraja godine i za dve godine Beograd će imati novu autobusku stanicu koja će biti novi simbol grada, kao i projekat i investicija na koje ćemo biti ponosni – rekao je Mali dodajući da će sa ovom stanicom Blok 42 postati novi centar Novog Beograda. 

On je podsetio da je prošle godine otvorena železnička stanica „Prokop” nakon četrdeset godina, a i ovo je projekat koji građani Beograda čekaju decenijama tako da će dva najvažnija infrastrukturna saobraćajna projekta biti stavljeni u funkciju. 

– Ova autobuska stanica prostiraće se na 13.000 kvadrata. Beograd ulaže zemljište, a Beogradska autobuska stanica a.d. Beograd oko 25 miliona evra, kolika je vrednost radova. Ovo će biti jedinstvena stanica u Evropi, samo još u Lisabonu postoji takva, a ona podrazumeva i međugradski, međumesni, međunarodni i turistički saobraćaj – rekao je Mali, koji je zahvalio timu Beogradske autobuske stanice i dodao da očekuje da će projekat biti realizovan na pravi način.

Gradonačelnik je pojasnio da železnička stanica „Prokop” funkcioniše u punom kapacitetu, ali joj nedostaje stanična zgrada.

– Postojeća glavna železnička stanica je napravljena još 1884. godine i ona nam  je uslov za drugu fazu projekta „Beograd na vodi”. Mi ćemo do kraja naredne godine  početi da izmeštamo prugu, a na osnovu ugovora sa Emiratima, rok je kraj 2019. godine – rekao je Mali i dodao da će postojeća železnička stanica biti pretvorena u mesto za javna događanja, a šta će tačno biti, Beograđani će o tome odlučiti – rekao je Siniša Mali.

Potpisivanju su prisustvovali glavni gradski urbanista Milutin Folić i profesor Saobraćajnog fakulteta Slaven Tica.