petak, 1. septembar 2017.

Vesić: Uskoro rekonstrukcija škole „Dragan Kovačević”

Gradski menadžer Goran Vesić i članica Gradskog veća Tanja Popović posetili su danas Osnovnu školu „Dragan Kovačević” u Cetinjskoj ulici, gde su đacima i nastavnicima ove škole poželeli srećan početak nove školske godine. Obilasku škole  i predstavi koju su za goste priredili đaci ove škole prisustvovali su i pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković  i pomoćnica direktora Dečjeg kulturnog centra za programsku delatnost Leontina Vukomanović. 

Poželevši učenicima prvih razreda svih beogradskih škola da budu dobri đaci i uspešni članovi društva, gradski menadžer je ukazao da je ova osnovna škola po mnogo čemu posebna i drugačija od drugih. Poseta je istovremeno bila i prilika da gradski menadžer kao svoj lični poklon školi obezbedi fotokopir aparat. 

– Ljudi koji rade u školama daju svojim učenicima ljubav i pažnju, ali ovoj školi te ljubavi i pažnje treba malo više, s obzirom na posebnost njihovih učenika. Ona je osnovana 1972. godine kao škola za slabovidu decu, a potom su počela da je pohađaju i deca sa smetnjama u razvoju. Škola danas ima 150 učenika i sa ponosom možemo da kažemo da 40 odsto njihovih učenika završi fakultet. To znači da rade dobro i ulažu puno napora da deca prevaziđu probleme i imaju život kakav treba da imaju sva deca – kazao je Goran Vesić.

Gradski menadžer istovremeno je najavio i ulaganja u školsku zgradu, koja je izgrađena dvadesetih godina prošlog veka. 

– Zgrada danas izgleda uređena, ali je činjenica da joj je potrebna rekonstrukcija. Grad Beograd, Ministarstvo prosvete i Opština Stari grad su i do sada ulagali, škola će uskoro dobiti interaktivne table i potrebna učila, a Grad Beograd će uraditi projekat rekonstrukcije školske zgrade. Verujem da ćemo po njegovom završetku brzo naći sredstva, što iz grada i republike tako i iz donacija, te će ona dobiti novi izgled. Važno je znati da deca ove škole imaju pravo baš kao i sva druga deca, ali da su njihove potrebe nešto veće. U gradu imamo 14 centara za produženi boravak koji koristi oko 500 dece, a od 2014. godine finansiramo lične asistente za decu koja imaju potrebu za takvom uslugom, trudeći se na taj način da omogućimo da njihovo detinjstvo bude srećno baš kao i svakog drugog deteta – kazao je Goran Vesić.

Direktorka škole Silvana Plavšić izrazila je zadovoljstvo današnjom posetom predstavnika grada i republike, podsetivši da će rekonstrukcijom škola dobiti i neophodan lift, fasadu, nove odvode za kišnicu i najsavremeniju opremu za obavljanje nastave.