sreda, 27. septembar 2017.

Noć istraživača u petak pod sloganom „Znanje na prvi ogled”

Pod sloganom „Znanje na prvi ogled” u petak, 29. septembra, od 17 do 22 sata održaće se, dvanaesta po redu, Noć istraživača. Pored Beograda učestvovaće još deset gradova u Srbiji. Svi sadržaji su besplatni.

U Francuskom institutu, Gete institutu, Galeriji nauke i tehnike SANU, Muzeju Vuka i Dositeja, Naučnom klubu Beograd, Kalemegdanu (Savskom šetalištu, fontani „Borba” i Letnjoj sceni) i po prvi put u tržnom centru Big Fashion, istraživači će na otvorenom predstaviti sebe i svoje ideje u novim, atraktivnim i interaktivnim programima koji su prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju predznanje.

U Francuskom institutu ekipa iz Društva za neuronauke Srbije razotkriće neraskidivu vezu između kulture, uma i mozga, kroz istraživanje nazvano „kulturološke neuronauke”. O biodiverzitetu i raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta Srbije govoriće studenti sa Biološkog fakulteta, a sve u cilju podizanja svesti svih nas o važnosti zaštite i očuvanja.

U Galeriji nauke i tehnike SANU biće predstavljeno 18 eksperimenata iz oblasti optike, svetlosti, magnetizma, elektrostatike, superprovodnosti. Svi eksperimenti su bezbedni i interaktivni, tako da mali naučnici mogu slobodno da se zabavljaju i svojim čulima, kroz igru istražuju različite fenomene iz oblasti fizike. Kreiranje slobodnog znanja, kao i sakupljanje pouzdanih informacija koje su dostupne svima teme su Viki ćoška, koji će biti lociran u Gete institutu. Tu će biti proglašeni pobednici konkursa „Narodi sveta” na Vikipediji na srpskom jeziku, a nešto kasnije organizovan uređivački maraton, gde će unapred prijavljeni učesnici pisati i dopunjavati članke o naučnicima, njihovim biografijama i naučnim otkrićima.

O gravitacionim talasima, o kojima se dugo slušalo a koji su konačno detektovani 2016. godine, pričaće gošća iz Španije, doktorka teorijske fizike, Alicia Sintes u Naučnom klubu Centra za promociju nauke. O muzici i igrama koje su Srbi doneli sa sobom kada su naselili Balkan u Muzeju Vuka i Dositeja govoriće istraživači sa Fakulteta muzičke umetnosti.

Raskrinkavanje zabluda, kao i sticanje novih znanja i veština kroz kviz za velike i male, biće organizovan na Kalemegdanu, na Letnjoj sceni iza Galerije Prirodnjačkog muzeja. Kroz serije pitanja, istraživači će zajedno s posetiocima obići celu planetu i ispitati da li neka od uvreženih verovanja imaju naučnih osnova ili ne. Na Savskom šetalištu, ekipa Šumarskog fakulteta će  interaktivnom prezentacijom svim posetiocima otkriti čari šumarstva, šta je pravi narodni lek i koja biljka ide za koju boljku. 

Ovogodišnja Noć istraživača održaće se u više od 260 gradova, a cilj manifestacije je da pre svega mladima približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje. U jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.