petak, 6. oktobar 2017.

Saopštenje sa sednice žirija za podizanje spomenika Stefanu Nemanji

Žiri za podizanje spomenika Stefanu Nemanji kome predsedava generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković održao je sednicu na kojoj je doneo odluku kojim vajarima će biti upućen poziv da direktno učestvuju na konkursu za spomenik Stefanu Nemanji. Pozivi su upućeni ruskom vajaru prof. Aleksandru Rukavišnikovu, kineskom vajaru i direktoru Nacionalnog muzeja Kine Vu Veišanu, italijanskom vajaru Robertu Barniju i slovenačkom vajaru Mirsadu Begiću.

Prema Odluci o raspisivanju konkursa za podizanje spomenika Stefanu Nemanji, konkurs je otvoren i pozivni, što znači da na njemu mogu da učestvuju svi vajari, ali i da žiri ima pravo da pozove najmanje tri vajara koja bi direktno učestvovala. Vajarima koji dobiju poziv obezbeđuje se obeštećenje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti, koje će biti oduzeto od nagrade ukoliko budu među tri najbolja rešenja. Prvoplasirani rad biće nagrađen sa šest miliona dinara, drugoplasirani sa tri miliona, a trećeplasirani sa milion dinara. Konkurs, koji je Grad Beograd objavio 27. septembra, dvostepeni je, što znači da će 7. decembra biti izabrano šest radova koji će ući u uži izbor, da bi žiri 15. marta 2018. godine doneo odluku kako treba da izgleda spomenik Stefanu Nemanji.

Žiri, osim predsedavajućeg Nikole Selakovića čine: akademik Svetomir Arsić Basara, vajar, Emir Kusturica, reditelj, prof. Miodrag Živković, vajar, akademik Vladimir Veličković, slikar, Nebojša Đuranović, slikar, prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista,  i Goran Vesić, gradski menadžer grada Beograda.

Predsednik žirija Nikola Selaković izjavio je da očekuje veliko interesovanje domaćih umetnika za ovaj konkurs, koji je od nacionalnog značaja za našu zemlju, kao i da je zadovoljan izborom inostranih umetnika kojima će biti upućen poziv.

– Prilikom izbora inostranih vajara rukovodili smo se njihovim dosadašnjim dostignućima u umetnosti. U pitanju su vajari koji su međunarodno poznati i čiji su radovi izloženi u galerijama i gradovima širom sveta – izjavio je Selaković.

Žiri je na sednici usvojio i određene izmene konkursne dokumentacije, koje su unete u tekst konkursa. Konkursna dokumentacija preuzima se na web-portalu Grada Beograda www.beograd.rs i internet-strani Udruženja arhitekata Srbije www.u-a-s.rs