četvrtak, 28. decembar 2017.

Beograd podržava mlade talente da steknu ugled u svetu i proslave svoj grad

Naši mladi talenti, pored dece iz SAD, Kine, Kipra i drugih zemalja sveta, učestvovaće na svetskoj premijeri predstave „Bah jezdi na kamili – muzičko putovanje”, koja će se održati u petak, 29. decembra, u Pozorištu lutaka „Pinokio”, najavila je zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, gostujući u „Svitanju” na TV Pink. 

Predstava se održava u produkciji Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC), Pozorišta lutaka „Pinokio” i International Prodigy Orchestra and Choir (IPOC),  a rezultat je saradnje  sa Gradom Beogradom i Fondacijom za mlade talente.

Andrea Radulović podsetila je da je pre dva dana održan sastanak u Skupštini grada sa predstavnicima kineske delegacije koji su visoko rangirani u svetskim muzičkim krugovima, čime će se omogućiti mladima da se kroz koncertne aktivnosti upoznaju sa tradicionalnom i savremenom muzikom Kine. 

– Oni su prepoznali i veliki broj talenata koje nudi Grad Beograd, tako da smo dogovorili saradnju između gradskih kulturnih institucija, Fondacije za mlade talente i njihove asocijacije, što će omogućiti da se naši talenti predstave, steknu svetsku slavu i proslave Beograd. Na premijeri u petak učestvovaće i naša deca i veoma sam ponosna što će oni pokazati svoj talenat i poštovanje kulturne baštine – kazala je Andrea Radulović.

Ona je istakla da je novac svakako važan za sprovođenje mnogih projekata, ali da je jednako važna i pomoć od „Gipak” organizacije, koja ima potrebno iskustvo jer je fondacija mlada organizacija koja postoji tek drugu godinu zaredom.

Ovu međunarodnu umetničku grupu čine nagrađivani muzičari iz celog sveta, a prema rečima direktorke „Gipak” organizacije Vangze Žang, ideja ove organizacije je da okupi mlade talente sa svih strana sveta kako bi učestvovali u projektima koji imaju revolucionarni značaj za kulturu. Predstava je inspirisana knjigom Džin Fu, svetski poznate kompozitorke i dirigentkinje a na sceni će se naći 35 talentovanih pevača koji dolaze iz različitih sredina i kultura sveta.

Direktorka Fondacije za mlade talente Grada Beograda Ana Zekavica podsetila je da su ove godine bile 144 prijave, od čega je 60 mladih talenata ispunjavalo uslov. 

– Naš konkurs je bio opredeljen na 16,800 miliona dinara, tako da smo uspeli da ispunimo želje i zahteve 49 mladih ljudi. Oni su se prijavljivali u tri kategorije i to za nabavku opreme, odlazak na takmičenje u inostranstvo i edukacije. Najviše pomoći im je trebalo za nabavku opreme i njih 39 je dobilo opremu, shodno tome proporcionalno manje novca je otišlo u druge dve kategorije – navela je Ana Zekavica. 

Prema njenim rečima, u oblasti sporta 16 mladih je dobilo stipendiju, za umetnost 20 i nauku 13.

– Ovo je druga godina postojanja fondacije, tako da smo ovoga puta imali i stare stipendiste. Prošle godine ih je bilo nešto više, ali su ove godine prohtevi bili nešto veći. Ugovore smo potpisali, novac se isplaćuje u celosti za iznos koji su tražili, a sve zajedno ćemo ih videti na proslavi polovinom januara – objasnila je direktorka Fondacije za mlade talente Grada Beograda.