četvrtak, 22. mart 2018.

Mladenović: „Vitez fest” čuva slavnu prošlost Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović najavio je 15. Vitez fest rekavši da se Beograd ponosi svojim viteškim nasleđem, kao i da se ovom manifestacijom grad vraća u slavnu prošlost. 

Na konferenciji za novinare koja je održana u Starom dvoru, Mladenović je izrazio zadovoljstvo što se, kao i tokom poslednjih 15 godina, održava manifestacija „Vitez fest”. 

– Dugujemo veliku zahvalnost Kraljevskom redu vitezova koji ulaže ogroman trud da bi se ova tradicionalna manifestacija održala. Na veliko zadovoljstvo Beograđana, a posebno dece, ponovo najavljujemo ovu manifestaciju koja će se održati na Lazarevu subotu i Cvete. „Vitez fest” će i ove godine biti veoma sadržajan, sa brojim programima namenjenim svim uzrastima. Važno je istaći da nas ova manifestacija vraća u slavne dane naše prošlosti kada je Beograd bio viteški grad despota Stefana Lazarevića. On je Beograd postavio za prestonicu početkom 15. veka, a kao vladar i proslavljeni vitez tog vremena predstavljao je vitešku Evropu u pravom smislu te reči – rekao je Mladenović. 

On je dodao da se Beograd ponosi svojim viteškim nasleđem i naglasio da se ovom manifestacijom vraćamo u slavnu prošlost. 

– Na ovaj način podsećamo nove generacije na sve ono što je vredno u našoj istoriji i tradiciji. Vraćamo se ujedno i važnim običajima koje smo u savremeno doba možda malo i potisnuli, što naravno ne bi trebalo da činimo. Važnost ovog događaja je takva da Beograd stavlja na spisak gradova koji neguju vitešku tradiciju. Beograd na ovaj način ističe i svoju istoriju kojom može da se ponosi – naglasio je zamenik gradonačelnika. 

Prema njegovim rečima, „Vitez fest” je veoma složena manifestacija sa obiljem programa i teško je posebno ukazati na bilo koji deo, ali se obraćanje deci i uvođenje najmlađih u čitavu „priču” ipak donekle izdvaja. 

– To je izuzetno važno jer su deca najbrojniji posetioci ove manifestacije tokom poslednjih godina. Pozivam sve Beograđane, naročito roditelje, da nam se pridruže na Kalemegdanu na Lazarevu subotu i Cvete. JP „Beogradska tvrđava” će širom otvoriti vrata Kalemegdana i siguran sam da nas očekuje zaista prelep ambijent i dobra zabava – poručio je Mladenović. 

Marija Mijić iz JP „Beogradska tvrđava” istakla je da se „Vitez fest” petu godinu zaredom održava na Beogradskoj tvrđavi. 

– Na to smo veoma ponosni, a „Vitez fest” iz godine u godinu raste i polako postaje turistička atrakcija koja će u budućnosti sigurno privlačiti veliki broj turista u Beograd. Kraljevski red vitezova se trudi da nas vrati u vreme despota Stefana Lazarevića i sigurno je da bolji prostor za tako nešto ne postoji od Kalemegdanske tvrđave – rekla je Marija Mijić.

Predsednik Upravnog odbora i jedan od osnivača Kraljevskog reda vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović je izrazio zadovoljstvo što će Beograđani i ove godine imati priliku da posete „Vitez fest” i rekao da će manifestaciji ovoga puta prethoditi „Nedelja viteštva” od 26. do 30. aprila. 

– Očekuju nas, između ostalog, predavanja eminentnih arheologa, istoričara, kao i prikazivanje filmova sa viteškom tematikom. Imaćemo „Vitez grad” podeljen u dva dela, viteške veštine i resavsku školu, a tu će biti i „Vitez scena”, „Vitez akademija” i „Vitez pres” – rekao je Hadži Zoran Dušanov Mrđenović.