utorak, 27. mart 2018.

„Prolećni ukus fest” za vikend u hotelu „Metropol”

Manifestacija „Prolećni ukus fest” biće održana tokom predstojećeg vikenda, 31. marta i 1. aprila, u hotelu „Metropol”, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Privredne komore Srbije i Sekretarijata za privredu Grada Beograda. Na današnjoj konferenciji za novinare prisutnima se obratila podsekretarka za privredu Maja Bajagić. 

Ona je istakla da Grad Beograd i Sekretarijat za privredu podržavaju manifestacije poput ove, pre svega, jer se promocijom domaćih prehrambenih proizvoda podstiče poljoprivredna proizvodnja na teritoriji grada, uz pozitivan uticaj na plasman proizvoda kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

– Gastronomski događaji utiču i na povećanje broja turista, kojih je tokom januara u Beogradu boravilo 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U isto vreme, broj noćenja stranih turista porastao je za 19 odsto, dok je broj domaćih turista u vreme manifestacije „Beogradska zima” porastao za 20 posto. Kada su domaći turisti u pitanju, broj noćenja u januaru je porastao čak za 36 odsto – rekla je Maja Bajagić. 

Ona je dodala da Grad Beograd svake godine donosi program mera podrške poljoprivrednim proizvođačima, pa je tako za 2018. godinu za podsticajne mere dodeljeno 180 miliona dinara. 

– Dva konkursa su upravo završena, u oblasti mehanizacije i stočarstva, dok se konkursi iz oblasti voćarstva i povrtarstva završavaju krajem tekućeg meseca. Ne bi trebalo zaboraviti ni podsticaje za kupovinu sistema za navodnjavanje, plastenika i protivgradnih mreža, kao ni konkurs iz oblasti pčelarstva koji se završava 5. aprila. Želela bih da pozovem sve one koji do sada nisu učestovavali u konkursima Grada Beograda za podsticaje da se odluče na taj korak i podnesu dokumentaciju – naglasila je Bajagićeva. 

Prema njenim rečima, Grad Beograd će se samostlno predstaviti na Etno-sajmu hrane i pića, kao i na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu od 15. do 21. maja.

– U maju ćemo imati dve besplatne obuke – iz pčelarstva i organske proizvodnje. Pozivam sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada Beograda, kao i one koji imaju nameru da počnu da se bave ovim poslom, da nas kontaktiraju i prijave se – poručila je Maja Bajagić.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević istakao je da ovakve manifestacije predstavljaju naše izvorne i autentične proizvode.

– Minstarstvo, uz mere koje podstiču primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju, „drži” fokus na preređivačkom sektoru. Želimo da napravimo brend koji se zove „Srpski kvalitet”, kako bi se od Dragaša do Horgoša na tržištu mogli pronaći autentični proizvodi biljnog i animalnog porekla – rekao je Stanojević. 

Događaju je prisustvovao Savo Pavičić, rukovodilac Sektora za razvoj poljoprivrede u Sekretarijatu za privredu.