petak, 6. april 2018.

Šta će biti umesto biblioteke srušene do temelja 1941. godine

U šestoaprilskom bombardovanju do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije. Godinama se priča da će ovo postati adaptirani spomenik kulture. Osnovana 1832. godine, Narodna biblioteka Srbije, u srcu Beograda, izgorela je do temelja 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda. Danas je ovaj prostor ograđen, a njegova okolina služi za parking, navodi se na sajtu B92.

Trajno rešenje već postoji, otkriva gradski arhtekta. Milutin Folić objašnjava da je projekat već napravio arhitekta Boris Podreka. 

– U prvom delu prema Brankovoj ulici biće ugljenisane knjige koje će simbolizovati stradanje, zatim edukativni deo i onda cvetni deo koji simbolizuje preporod. Očekujem da bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini godine i nadam se da će biti za sledeće leto potpuno u funkciji – rekao je Folić. 

Narodna biblioteka se sada nalazi pored Hrama Svetog Save, gde su izloženi ostaci njenog bogatog kulturnog nasleđa. 

– Razna rešenja su u opticaju, mi moramo da presečemo tu stvar, ali rupa ostaje i to je nedopustivo. Mi ćemo insistirati da se konačno pred javnost izađe sa nekim trajnim rešenjem – rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević. 

Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu uništen je knjižni fond od oko 50.0000 svezaka, kao i zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule, stare štampane knjige i celokupna prepiska Vuka Karadžića.