petak, 13. april 2018.

Izložba „Beograd ispod Beograda” na Kalemegdanu

Izložba fotografija „Beograd ispod Beograda” biće otvorena u utorak, 17. aprila, u 12 časova na Savskom šetalištu na Kalemegdanu. Izložbu će otvoriti njeni autori Zoran LJ. Nikolić i dr Vidoje Golubović, koji će zainteresovane posetioce povesti u šetnju Beogradskom tvrđavom. 

Izložba je nastala na osnovu istoimene knjige, koja je do danas doživela devet izdanja u „Službenom glasniku”, a odmah potom i još šest u „Laguni”.  Tim sa dr Vidojem Golubovićem i Zoranom Nikolićem na čelu ulazio je u mnoge stare objekte obavijene tamom zaborava, kao i u neke novije čija tajnovitost privlači posetioce. 

„Rimski bunar podseća nas na vremena koja su daleko od nas, a kao dvojnik ove građevine otkriven je javnosti i bunar na najnižem peronu kod stanice „Vukov spomenik”. Tašmajdanske pećine su danas jedan od najinteresantnijih podzemnih gradskih objekata, dok su Zemunski lagumi jedna vrsta podzemnog ukrasa. Veliki barutni magacin i vinski lagumi u Karađorđevoj ulici su sjajan vremeplov koji doseže duboko u antiku”.

Cilj izložbe je da se Beograđanima, posetiocima i turistima približi prošlost koja je ostavila podzemne zapise u istoriji grada. Izložbu realizuje JP „Beogradska tvrđava” i deo je programa manifestacije „Dani Beograda”.