četvrtak, 3. maj 2018.

Mladenović: Maraton stvara spone između Beograda i drugih gradova

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović sastao se danas u Starom dvoru sa direktorkom Bejrutskog maratona Mej El Halili. Nakon sastanka, kojem je prisustvovala predsednica udruženja „Running” Milena Berić, direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolićem i Mej El Halili potpisali su Memorandum o saradnji. 

Andreja Mladenović je tom prilikom istakao da su dva grada i dve zemlje umnogome povezani, kako kontaktima tako i sličnim događajima iz prošlosti zbog strahota rata i izbeglištva.

– Sport povezuje ljude, ali i uklanja tegobe i teškoće života. Sporazum dva maratona predstavlja još jedan most koji neće samo povezati sportiste, maratonce i rekreativce već i dva naroda. On je uvod u ozbiljniju i detaljniju saradnju dva grada – istakao je Mladenović.

On je izrazio veliko zadovoljstvo što Beogradski maraton nastavlja, kako je naveo, sportsku diplomatsku aktivnost jer stvara spone između Beograda i drugih gradova u svetu. 

– To je ozbiljna misija koju ćemo zajedno nastaviti u budućnosti. Maraton je više od trčanja, to je način života, gledanje u budućnost i pokazivanje ljubavi prema drugima i sebi – rekao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je izrazio uverenje da će delegacija Beograda posetiti u novembru Bejrut, kako bi dala podršku poruci mira koju maraton nosi sa sobom. 

Mej El Halili je podsetila da je manifestacija u njenoj zemlji počela 2003. godine, te da od tada širi poruku mira nakon građanskog rata u Libanu. 

– Trčanje je nekad u mojoj zemlji bio sinonim za bežanje, a danas znači trku ka miru, nadi i slobodi. To je moć sporta jer su se ujedinili ljudi različitih vera – rekla je ona.   

Dejan Nikolić je gošći Beograda rekao da ga inspiriše zbog ličnog angažmana i misije koju propagira. On je dodao da maraton pokazuje da nema prepreka i ograničenja koji ne mogu da se savladaju.   

Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš. 

Delegacija Bejrutskog maratona boravi u Beogradu u sklopu regionalne posete.