utorak, 17. jul 2018.

Gradonačelnik Zoran Radojičić: Srbija nikada neće zaboraviti cara Nikolaja

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić bio je danas domaćin svečanog prijema u Starom dvoru povodom obeležavanja stogodišnjice smrti cara Nikolaja II Romanova. Svečanosti su prisustvovali patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Ruske i Srpske pravoslavne crkve, te predstavnici Grada Beograda i Vlade Republike Srbije.

Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da je poslednji ruski car Nikolaj Drugi Romanov podržavao Srbiju i pomagao našoj vojsci tokom Prvog svetskog rata, o čemu svedoče brojni zapisi. 

– U znak zahvalnosti za sve što je uradio za srpski narod, u centru Beograda u Ulici kralja Milana podignut mu je spomenik 2014. godine, a i ulica u samom srcu prestonice nazvana je njegovim imenom. Rusko-srpska saradnja u Beogradu unapređena je i rekonstrukcijom platoa ispred Crkve Svetog Marka i Crkve Svete Trojice. Ovaj plato nakon rekonstrukcije predstavlja još jedno mesto susreta građana – rekao je gradonačelnik.

On je naveo da se danas sa uvažavanjem sećamo stradalnika cara Nikolaja i njegove porodice i iskazujemo mu poštu.

– Srbija nikada neće zaboraviti njegov značaj za našu istoriju. Takođe, sto godina od smrti porodice Romanov podseća nas koliko daleko u istoriji seže naše prijateljstvo i savezništvo sa Rusijom – istakao je Radojičić.