ponedeljak, 23. jul 2018.

Teodor Hercl dobio ulicu u Zemunu

Skupština Grada Beograda usvojila je danas rešenje kojim će dosadašnja Ulica Prilaz u Zemunu poneti ime Teodora Hercla. Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije naziv po Teodoru Herclu podnela je Ambasada Izraela u Beogradu, a u njoj se kaže da je Herclovo poreklo vezano za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice. Značaj ove inicijative je u tome što se njome ukazuje i na duboke istorijske veze između dve zemlje i dva naroda koji prevazilaze 25 godina zvaničnih diplomatskih odnosa.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da je novinar, dramaturg, geograf i pisac jevrejskog porekla Teodor Hercl u svetskoj istoriji poznat kao otac ideje modernog Izraela.

– Hercl je rođen 1860. godine u Budimpešti, u sekularnoj jevrejskoj porodici koja poreklo vodi iz današnjeg Zemuna. Bio je prvi predsednik Svetske cionističke organizacije na kojoj su postavljeni temelji moderne jevrejske države. Kuća porodice Hercl, izgrađena 1910. godine i danas postoji u centru Zemuna. Uz ovu odluku podsetiću da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je donela Zakon o vraćanju imovine porodicama koje su stradale u Holokaustu, kao i da smo prva gradska vlast koja je pokrenula ideju da se na Starom sajmištu izgradi Memorijalni centar. Usvajanje ove odluke predstavlja nastavak svih odluka koje Srbija donosi u ime poštovanja prema jevrejskoj zajednici i svemu što je činila za naš narod i grad Beograd – rekla je Andrea Radulović i dodala da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica prihvatila inicijativu Ambasade Izraela u septembru 2017. godine .

U nastavku sednice gradski odbornici usvojili su rešenje po kojem će u narednih šest meseci vršilac dužnosti direktora JP „Sava Centar“ biti Đorđe Mazinjanin.

Takođe, Skupština grada usvojila je i rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda.