četvrtak, 26. jul 2018.

Svečanom ceremonijom imenovana Ulica Teodora Hercla u Zemunu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Izraela Ruven Rivlin svečano su danas otkrili tablu sa imenom Ulice Teodora Hercla u Zemunu, a ceremoniji je prisustvovao i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. 

Odluku o preimenovanju zemunske ulice Prilaz donela je Skupština Grada Beograda na poslednjoj sednici, a inicijativa je potekla od Ambasade  Izraela u Beogradu.

Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, predstavnici Opštine Zemun, Jevrejske zajednice i organizacija u Srbiji, predstavnici diplomatskog kora, kao i brojni građani Zemuna. 

Gradonačelnik je Hercla okarakterisao kao velikog vizionara, podsećajući da je bio predsednik cionističke organizacije koja je omogućila postavljanje temelja savremene jevrejske države.  

– Naše prijateljstvo sa Izraelom seže u istoriju gde nas veže zajednička patnja i duboko međusobno razumevanje. Čuvajući izuzetno srpsko-izraelsko prijateljstvo, na predlog tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, 2016. godine bili smo prva zemlja koja je donela Zakon o vraćanju imovine žrtvama Holokausta. Danas je saradnja Srbije i Izraela izuzetno značajna za nas, a nama Beograđanima posebno je drago što su dva predsednika uveličala ovaj događaj – ukazao je gradonačelnik u izjavi za Beoinfo. 

Predsednik Vučić je istakao da Srbiju i Izrael vezuju slični snovi, slične tragedije, sveta mesta i apsolutno iste težnje da budemo „svoj na svome”.  

– Srbija, iako pati od podela, zna, kao nekada Zemunac Teodor Hercl da, kada se nešto naumi, to više nije san. Ubeđeni smo da možemo veoma brzo da konstatujemo da imamo snažnu, nikada snažniju, slobodnu, nezavisnu i u svemu definisanu Srbiju. Srpsko-jevrejsko prijateljstvo je staro i iskreno prijateljstvo. Novembra 1917, tačno 20 godina pošto je na prvom cionističkom kongresu ustanovljena cionistička organizacija i Hercel postao njen prvi predsednik, a na kojoj je usvojena Balfurova deklaracija sa obećanjem formiranja jevrejske države. Srbija je prva zemlja koja je podržala deklaraciju i osnivanje jevrejske države – ukazao je predsednik Vučić.  

On je podsetio da je Ruven Rivlin prvi predsednik Izraela koji je posetio Srbiju. 

– Hvala što ste večeras sa nama u Zemunu, Beogradu. Za nas je to velika čast, jer su Srbi uvek i u najtežim trenucima, kada su drugi bežali od Jevreja, uvek bili zajedno sa njima i delili sudbinu, i u najteže vreme pokazali ko su dobri ljudi koji zaslužuju vaše poštovanje – poručio je predsednik Srbije. 

Predsednik Rivlin je ukazao da Zemun ima „autorska prava” u stvaranju cionizma i naglasio da se danas, imenujući jednu ulicu Herclovim imenom, učvršćuje duboka veza između Zemuna i Jerusalima, između Srbije i Izraela.

– Ako je Teodor Hercl rekao da je u Bazelu ustanovio jevrejsku državu, onda su ovde u Zemunu „posađene prve mladice” države Izrael. Izuzetna je čast biti ovde kao predsednik Izraela – zemlje koja je kao vizija postojala u srcima i dušama ljudi, koji su postavili temelje cionističkog pokreta mnogo godina pre nego što je država formalno uspostavljena – istakao je Rivlin.

On je podsetio na rabina Jehudu Alkalaja, jednog od preteče cionizma, koji je bio glavni rabin Zemuna, opisavši ga kao čoveka vere i čoveka od akcije.

– Kada je Alkalaj sanjao o povratku jevrejskog naroda u svoju otadžbinu, sanjao je i ostvaranje sopstvenog sna. Imao je realističan politički plan o uspostavljanju suverene domovine na tlu Izraela. Srbija je bila jedna od prvih država koja je priznala Balfurovu deklaraciju 1917. godine. Alkalaj je svoj plan zapisao u knjizi „Božja sudbina”, a od svih Alkalajevih učenika, jedan mu je posebno pomogao u štampanju i objavljivanju knjige – Jakov Hercl. Mnogo godina kasnije, Jakov je dobio sina – Benjamina Zeeva Teodora Hercla, koji je u jevrejskoj, cionističkoj i izraelskoj istoriji upisan kao vizionar države Izrael i njen tvorac –  naveo je predsednik Izraela.