petak, 21. septembar 2018.

Vučić i Radojičić obišli dečju kliniku „Tiršova”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar obišli su danas renoviran deo Univerzitetske dečje klinike „Tiršova". Njih je ugostio dr Siniša Dučić, direktor ove ustanove. Na ovom objektu renovirana je fasada i nabavljena savremena oprema za svih 20 odeljenja, a 1. oktobra počinje renoviranje ambulanti, u vrednosti od 160 miliona dinara posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS. 

– Srećan sam danas u dečjoj klinici, jer ona izgleda mnogo lepše i uređenije. Vlada Srbije uložila je oko 7,5 miliona evra u renoviranje ovog objekta i kupovinu opreme. Potrebno je još milion i po. Do sada je najveći deo potrošen u nove istrumente, magnetnu rezonancu, angio-salu i pokretne rendgen urađaje – rekao je Vučić. 

Prema rečima predsednika Srbije, Vlada je krenula sa velikim promenama u zdravstvu.

– Doneli smo odluku da krenemo u izgradnju „Tiršove 2”. Ova klinika će biti izgrađena do 2022. godine i nalaziće se u Deligradskoj ulici. Za četiri godine imaćemo potpuno drugačije, humanije uslove za decu i majke. To neće biti samo klinika za mališane iz Beograda, već i za decu iz Srbije i regiona.  Sa najpoznatijim kompanijama u oktobru počećemo da radimo studiju izvodljivosti i procena je da će nas izgradnja nove klinike koštati oko 54 miliona evra – naglasio je Vučić, najavivši da država planira da izmesti GAK „Narodni front“, jer želi da deca i majke imaju još bolje uslove.
On je najavio da će se pozitivno rešiti pitanje Infektivne klinike i Onkologije, a postoji mogućnost da se ti objekti zidaju na Bežanijskoj kosi, gde ima slobodnih placeva. Prema njegovim rečima, ta lokacija je bolja, jer će klinike pacijentima biti  dostupnije zbog blizine auto-puta. Projekte za te ustanove će se uzeti od najrazvijenih zemalja, koje su već takve klinike izgradile.

Obraćajući se novinarima, predsednik Vučić je obećao da će se uskoro povećati plate zaposlenima u zdravstvu. Namera je da se podstakne medicinsko osoblje da ostane u državi, ali i da se motivišu mladi da se školuju za ovaj humani posao.

Medijima su potom predstavljeni rezultati renoviranja i opremanja Univerzitetske dečje klinike „Tiršova". Do sada je uloženo više od 900 miliona dinara. Za potrebe lečenja najmlađih nabavljen je najmoderniji aparat za magnetnu rezonancu, koji je u oktobru 2017. godine pušten u rad, kao i više od 100 aparata druge medicinske opreme, koja je isporučena i instalirana. Vrednost ove opreme je više od 685 miliona dinara.  

Prilikom rekonstrukcije zgrade, u aprilu 2018. godine završena je obnova fasade, stolarije i terasa vredna 60 miliona dinara. U narednom periodu počeće radovi na obnovi enterijera, hirurških, pedijatrijskih i hematoloških ambulanti, u vrednosti od 157 miliona dinara.