ponedeljak, 1. oktobar 2018.

Radojičić: Početak izgradnje gondole do kraja godine, period za realizaciju 10 meseci

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktor JP „Skijališta Srbije” Dejan Ćika potpisali su danas u Starom dvoru sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana. 

Gradonačelnik je istakao da je reč o kapitalnom projektu koji će omogućiti dalji razvoj turizma u prestonici,  a koji zadnjih godina beleži ozbiljan rast. 

–Ove godine je grad Beograd posetilo milion gostiju, i ostvareno je dva miliona noćenja, dok ukupan prihod ostvaren od turizma iznosi 800 miliona evra. Ukoliko želimo da zadržimo ovakav trend – od 15 do 20 odsto povećanja prihoda u odnosu na prošlu godinu – moramo i dalje ulagati u turizam – ukazao je Radojičić. 

On je istakao da je investicija vredna milijardu i osamsto miliona dinara, od čega će 600 miliona obezbediti Grad Beograd, a ostalo Ministarstvo turizma i telekomunikacija, dok će projekat sprovesti preduzeće „Skijališta Srbije”. 

Sledi izrada projekta, kako je istakao, i ako sve bude u redu, radovi mogu početi do kraja ove godine, dok je period za završetak radova 10 meseci. 
–Velika je čast i zadovoljstvo učestvovati u realizaciji ovakvog projekta,  s obzirom da je, prema nekim izvorima, još davne 1922. godine postojala ideja o ovakvom projektu. Posebno kada se ima u vidu da mnoge svetske metropole imaju žičare i gondole, poput Budimpešte ili Ljubljane – istakao je Radojičić.
Gradonačelnik je zaključio da je  reč o sjajnoj investiciji, koja će omogućiti dalji razvoj turizma, spojiti Kelemegdan i park Ušće i time olakšati konekciju između dva dela grada. 
Ministar Ljajić je ponovio da je izgradnja gondole projekat od kapitalnog značaja što se tiče turizma. Prema procenama stručnjaka, period povraćaja uloženog novca je 5,7 godina, istakao je Ljajić i dodao da je Beograd bez sumnje lider srpskog turizma. Naglasivši da 53 odsto stranih turista koji dolaze u Srbiju, posete i Beograd, kao i da 51 odsto od ukupnog broja turista poseti srpku prestonicu. Takođe je istakao da je avgustu zabeležen rast dolazaka od 26 odsto u Beogradu u odnosu na isti period prošle godine, kao i rast od 37 odsto noćenja za isti period. 

Ministar je istakao i druge zajedničke planove sa Gradom Beogradom i „Skijalištima Srbije”, poput izgradnje skijaške staze od 520 metara na Avali, a koja će se koristiti i tokom letnjih meseci. 

–Takođe treba pomenuti izgradnju pet pristana na Savi i Dunavu do maja naredne godine, kao zajednički projekat Ministarstva i Grada, kao i izgradnju međunarodnog pristana u Zemunu. Isto bitna stvar za razvoj turizma u Beogradu je izgradnja i velikog Zabavnog parka. Kineski investitor koji je na Beogradskom sajmu zakupio oko 5.000 kvadratnih metara i čiji se početak rada očekuje za oko dva meseca omogućiće zabavu za sve zainteresovane, kakva je Beogradu kao city break destinaciji potrebna – najvio je Ljajić. 

On je istakao da je veoma bitna za razvoj kongresnog i poslovnog turizma i rekosntrukcija Sava centra, podsetivši da ti turisti troše četiri puta više novca od običnih. Takođe je ukazao da najviše turista po broju noćenja ove godine ima iz Turske, Kine, Irana i Nemačke, dok su do skora taj primat zauzimale zemlje iz regiona. 

Direktor JP „Skijališta Srbije” Dejan Ćika je percizirao da će dužina staze gondole iznositi 1.000 metara, na kojoj će se saobraćati 25 kabina, luksuzno opremljenih – vajfaj sistemom, klimatizacijom i led rasvetom. Takođe je dodao da je kapacitet, u prvoj fazi, 3.000 putnika na sat, koji će se prevoziti brzinom od 5-6 metara u sekundi, dok je maksimalni kapacitet gondole 6.000 putnika na sat. On je zaključio da postoji i mogućnost da prevoz gondolom uđe u sistem javnog prevoza.