ponedeljak, 17. jun 2019.

Potpisan ugovor o izgradnji četiri podzemne garaže u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor kompanije „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd” Đenčao Džang potpisali su danas u Starom dvoru ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže na teritoriji Beograda.

Vesić je istakao da Beogradu nedostaju parking mesta, te da po nekim procenama u samom centru nedostaje nekoliko hiljada, a u širem centru oko desetak hiljada parking mesta, kao i da se taj problem rešava izgradnjom novih javnih garaža.

– Zato smo raspisali tender za izgradnju četiri javne garaže – na Studentskom trgu, Trgu republike, na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice i u Fruškogorskoj ulici kod Kosančićevog venca. U tim garažama biće mesta za oko tri hiljade korisnika. One se nalaze po obodima buduće pešačke zone. Cilj je da se građani parkiraju i da onda koriste pešačku zonu – rekao je Vesić, koji je najavio da će u pešačkoj zoni već u nedelju biti uveden električni autobus „vrabac servis”, a početkom jula biće raspisan i tender za javno-privatno partnerstvo za javne bicikle. 

Prema njegovim rečima, pored ovih garaža koje će raditi kompanija „Šandong”, Grad Beograd će takođe raditi garaže. Tako je u planu garaža u Skerlićevoj ulici kod Hrama Svetog Save, zatim ispod Beogradskog dramskog pozorišta, garaža kod Kalenić pijace, kao i kod Bajlonijeve pijace. 

–  Ovo je prvi put da imamo ovakvu vrstu javno-privatnog partnerstva kada su u pitanju javne garaže i meni je drago što je kroz jedan transparentan proces, koji je trajao skoro godinu dana, ova kinseka kompanija dala zadovoljavajuću ponudu i što su prepoznali Beograd kao mesto u koje mogu da investiraju – rekao je Vesić, podsećajući da je u toku preuzimanje „Ikarbusa” od kineske kompanije, koja će, osim što će proizvoditi električne autobuse, imati i fabriku baterija.

Vesić je kazao da se neće krenuti sa izgradnjom svih garaža istovremeno jer je za neke neophodno da se prvo urade projekti, ali da će se te garaže graditi po završetku projekta.

– Po mom mišljenju, najznačajnija garaža je Trg republike. Ta garaža će se nalaziti ispod novog objekta kulture, a sadašnjeg Staklenca. Garaža u Fruškogorskoj ulici će biti za stanare i posetioce Kosančićevog venca. Kada ona bude završena, Kosančićev venac biće potpuno zatvoren za saobraćaj. U međuvremenu tamo se postavljaju potapajući stubići i taj deo će koristiti samo stanari Kosančićevog venca, jer ne želimo da zatvorimo saobraćaj za stanare sve dok ne obezbedimo mesto za parkiranje u garaži. Garaža u Kosovskoj ulici će se nalaziti ispod parka pored Narodne skupštine, na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice. Ona će sigurno biti veoma prometna. – istakao je Vesić.

Vesić je dodao da se nada da ćemo sa našim kineskim prijateljima po završetku ovog projekta nastaviti da radimo i da će oni prepoznati interes da investiraju u Beograd.

– Posebno je značajno to što će više od 50 odsto radova izvesti domaće kompanije, što je bio naš uslov, a drugi uslov je bio da operater bude naša kompanija „Parking servis”. Na ugovoru za četiri podzemne garaže mogu da nam pozavide mnogo veći i bogatiji gradovi u Evropi. Ovo nam dokazuje da se Beograd razvija i da postaje sve značajnija investiciona destinacija gde sve velike svetske komapnije vide svoju šansu – kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, sa Kinezima se radi i Naučnotehnološki park Borča, gde će raditi oko deset hiljada mladih ljudi i preko stotinu kineskih inovativnih kompanija. 

Vesić je podsetio da Kinezi u Beogradu rade svoj najveći kulturni centar u Evropi, što, kako je naveo, pokazuje koliko je za njih važan naš grad. 

– Osim toga, poznato je i da smo potisali Memorandum o izgradnji beogradskog metroa sa kompanijom „Power Construction Corporation of China, Limited”, koja je jedna od najvećih kineskih kompanija. Potpisali smo i Memorandum o pametnom gradu sa kompanijom „Huavej”, koja je jedna od najvećih svetskih kompanija – naveo je Vesić.

On je takođe istakao da su ulaganja kineskih kompanija u Beograd toliko velika, računajući i metro, da oni dolaze na prvo mesto po investicijama u našem gradu. 

– To nam je važno i srećni smo zbog toga jer je naša politika da obezbeđujemo nova radna mesta. Mi smo pre pet godina u Beogradu imali 24 odsto nezaposlenih, danas je to ispod deset procenata. Pre četiri i po godine u Beogradu je radilo oko 560.000 ljudi, danas gotovo 720.000 i to je najvažnija stvar koju dobijamo ovakvim projektima – pojasnio je Vesić.

On je zahvalio kineskim investitorima zato što ulažu u Srbiju i dodao da je kineska privreda jedna od najboljih na svetu, te da su kineske kompanije i tehnološki i na svaki drugi način veoma napredne.

Direktor kompanije „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd” Đenčao Džang je rekao da će u projekat izgradnje četiri garaže biti uloženo oko 50 miliona evra.

– Veoma dobro i uspešno sarađujemo sa Gradom Beogradom. Tim Beograda nam je pružio veliku podršku i pomoć. Verujem da će se kopmanija „Šangdong” dugoročno razvijati u Srbiji – naveo je on i dodao da je 50 miliona evra uloženo u izgradnju Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu.