subota, 14. septembar 2019.

Vesić: Veliko ratno ostrvo je prirodni dragulj Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas Veliko ratno ostrvo, koje je okarakterisao kao blago i prirodni dragulj Beograda. Svake godine ovo ostrvo se širi, a samo tokom poslednjih decenija uvećano je za pedesetak hektara. Ono ima nemerljiv značaj za glavni grad, naveo je Vesić, jer obiluje prirodnim bogatstvom i zaštićenim vrstama.

– Grad Beograd na poseban način brine o Velikom ratnom ostrvu, na njemu se priroda čuva i nije dozvoljena gradnja. Trenutno se uređuje prirodni kanal Galijaš, koji je prirodno mrestilište riba. Reka stalno nanosi mulj, pa je do sada očišćeno skoro 650 metara kanalskog prostora i nastaviće se sa radovima, kako bi kada voda nadođe, ribe našle svoje sklonište i mrestilište tokom zime i proleća – rekao je Vesić.

„Zelenilo – Beograd” ovde ima svoju bazu, prostor je namenjen edukaciji učenika, a istovremeno radnici preduzeća uređuju šumu i podmađuju je sadnicama.  

– Ima dosta planova za Veliko ratno ostrvo, ali svi oni se nalaze u okviru Plana generalne regulacije zelenih površina, koji je nedavno, a prvi put u istoriji, usvojila Skupština grada Beograda. Plan predviđa povećanje zelenih površina u gradu sa trenutnih 15 na 25 procenata. Veliko ratno ostravo deo je ovog plana i zato je u potpunosti zaštićeno od svake vrste uništavanja, te je obezbeđeno da ovde, takoreći, vlada priroda – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je dodao da sve što se radi na ovom prostoru jeste u funkciji prirode i njenog očuvanja. Ostravo treba da postane dostupnije većem broju građana Beograda, ali ne kao turistička atrakcija da bi se očuvalo kakvo jeste, naglasio je Vesić, i najavio da će se iskoristiti fondovi Evropske Unije za zaštitu Dunava kako bi priroda ostala zaštićena. 

Veliko ratno ostravo, zajedno sa zamenikom gradonačelnika, obišli su i gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević sa saradnicima i Slobodan Stanojević, direktor „Zelenila – Beograd”.