sreda, 18. septembar 2019.

Otvoren 53. Bitef festival pod sloganom „Počnimo ljubav iz početka”

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl prisustvovao je otvaranju 53. Bitefa u Narodnom pozorištu, gde je odigrana predstava „Orest u Mosulu”. Festival koji će trajati deset dana otvorila je specijalna gošća koreografkinja Konstanca Makras.

Karl je naglasio da je Bitef jedan od stubova srpske i beogradske festivalske pozorišne scene i da za razliku od drugih festivala on ima izvoznu crtu.

–Bitef sija na svetskoj pozornici teatarskih festivala, tako da one predstave koje se prikažu na Bitefu imaju zagarantovanu uzlaznu putanju u svetu – rekao je gradski sekretar.

On je napomenuo da odbor festivala, kao i Bitef teatra rade odličan posao i na najbolji mogući način nastavljaju ono što je njihova suština od osnivanja.

–Oni nastavljaju ono što je pokrenula Mira Trailović i pokazuju snagu širom sveta. Festival se dobro kotira u Evropi i svetu i mnogo znači za plasman naše pozorišne scene – rekao je Karl dodajući da je ovogišnji program raznolik.

Prema njegovim rečima podjednaku važnost imaju i predstave iz inostranstva koje čine da beogradska publika ima mogućnost da vidi sve relevantne trendove sa međunarodne pozorišne scene.

Konstanca Makras je na otvaranju zahvalila Bitefu na gostoprimstvu i časti i napomenula da je Bitef važan i zbog toga što ostavlja prostor da se skrene pažnja na važne događaje i probleme iz savremenog života.

–Ovakvi festivali pružaju priliku raznim glasovima da se čuju. Kroz političku korektnost želimo da prenesemo važne poruke i da ostavimo utisak – rekla je Makras i podsetila prisutne da je 2008. godine učestovala na Bitefu.

Ovogodišnji 53. Bitef okupio je veliki broj umetnika iz inostranstva, a ukupno će za deset dana biti odigrano 12 predstava iz čitavog sveta. Narednih nekoliko dana program će se igrati na nekoliko lokacija u centru grada, a zatim će se od 22. do kraja festivala 26. septembra igrati u Luci Beograd. Pojam „zajednica” je ključan za ovogodišnji festival, a slogan je „Počnimo ljubav iz početka”.  

Na otvaranju bio je prisutan veliki broj ljudi iz javnog i kulturnog života zemlje.