utorak, 8. oktobar 2019.

Vesić obišao radove u Hramu Svetog Save i najavio njihov završetak za oktobar 2020. godine

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas radove na postavljanju mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru i najavio završetak tih radova za oktobar naredne godine. 

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i predstavnici Gradske opštine Vračar.

Vesić je istakao da je dosad urađeno 60 odsto mozaika i ukazao da će ukupna površina mozaika u hramu biti oko 12.500 metara kvadratnih.

– Hram Svetog Save će biti jedinstvena crkva u svetu koja će u celosti biti pokrivena mozaicima. To je naš najveći i najvažniji hram, koji je bitan za ceo srpski narod. Kada ga završimo, pokazujemo da smo kao narod spremni da dovršimo neki posao koji smo započeli. A ovaj smo posao, bogami, započeli 1935. godine. Takođe, kao država pokazujemo kakvo je mesto Srpskoj pravoslavnoj crkvi u našem društvu – istakao je Vesić.

On je najavio za narednu godinu i potpuno uređenje parka, platoa i svih prilaza Hramu Svetog Save, da je projekat za to uređenje trenutno u izradi, koji uključuje i mesto gde će se graditi nova zgrada Patrijaršije. Takođe je podsetio da je već rekonstruisana Ulica Bore Stankovića, kojom je omogućeno hramu da dobije portu.

– Nama je ovaj hram važan i zbog ljudi koji dolaze sa strane, zbog naših gostiju –  istakao je Vesić i podsetio da je Hram Svetog Save, pored Skadarlije, Beogradske tvrđave, najposećenije mesto kada su u pitanju turisti. Gosti prestonice ovde se upoznaju sa našom istorijom, verom i tradicijom i zato je Hram Svetog Save važan za Beograd, nezavisno koliko je hram važan za crkvu. Zato ćemo mi sledeće godine urediti ceo plato ispred Hrama Svetog Save i na taj način će se Beograd pridružiti proslavi 800 godina od dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve  – podvukao je zamenik gradonačelnika.

On je zahvalio vladiki Stefanu na velikom doprinosu u izgradnji hrama, predsedniku Aleksandru Vučiću, jer je odobrio sredstva za završetak tih radova, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, koji je donirao znatna sredstva. 

– Mislim da konačno imamo pravu saradnju države i crkve, koja je na dobrit čitavog naroda – ukazao je Vesić i podsetio da je radnicima podelio knjige autora Milovana Vitezovića, koje govore o srpskoj princezi Ani Jakšić i baki jednog od najznačajnih ruskih vladara Ivana Groznog, i zbog čega je Krmčija (Nomokanon) Svetog Save imala veliki uticaj na zakonodavstvo Rusije.

Starešina hrama, vladika Stefan zahvalio je posetiocima u ime Biroa za gradnju Hrama Svetog Save. 

– Veoma je važno što je država, sa predsednikom na čelu, i sa Odborom za gradnju uplatila donacije za završetak izgradnje Hrama Svetog Save. Jako je važno da na ovom projektu zajedno sarađujemo – naveo je vladika i ukazao da završetak Hrama Svetog Save predstavlja finale 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.