petak, 11. oktobar 2019.

Radojičić: Ulaganje u decu je najbolja investicija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić govorio je danas na konferenciji pod nazivom „Jačanje sistema ranih intervencija u Srbiji” koju su organizovali UNICEF i Fondacija za otvoreno društvo.

Na konferenciji su učestvovali i ministarka baz portfelja i predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović i domaćin – direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis, kao i državni sekretari nadležnih ministarstava. Konferenciji su prisustvovali i član Gradskog veća prof. dr Fadilj Eminović i sekretarka za zdravstvo Vera Dražić. 

Radojičić je istakao da je iskustveno poznato da je prvih hiljadu dana u životu deteta ključni period, kao i da je u tom periodu vrlo važno prepoznati problem i pružiti pomoć ranim intervencijama.

– Kao gradonačelnik želim da se Beograd razvija tako da bude prilagođen deci. Pitanje razvoja ranog otkrivanja poremećaja i intervencija koje mogu da pomognu su nešto što je prihvaćeno u svetu medicine i sa čime su naši studenti medicine upoznati, ali je vrlo važno da edukacijom specijalista, pogotovo pedijatrije, taj problem više osvetlimo, povećamo snagu porodice i pomognemo takvoj deci. Ulaganje u decu je najbolja investicija kako u emotivnom tako i u svakom drugom, pa čak i finansijskom pogledu i želim da kvalitet života dece u Beogradu bude još bolji – rekao je gradonačelnik.

On je podsetio na važnost razvitka Beograda kao zdravog grada i da grad dugoročno mora da se razvija po meri deteta.

– Radeći u praksi kao hirurg i direktor klinike u Tiršovoj, shvatio sam da postoji puno prostora za intersektorski rad. Tada smo na klinici organizovali edukaciju koju je prošlo mnogo mojih kolega i tokom koje smo radili na konkretnim rešenjima i povezivanju. Na lokalnom nivou, kroz projekat UNICEF-a danas Čukarica, Rakovica i Novi Beograd rade na povezivanju zdravstvenog, obrazovnog i socijalnog sistema kako bi se ojačala porodica. Veoma je bitno da roditelji na vreme prepoznaju problem, da se lekari edukuju, da funkcionišu savetovališta za rani razvoj i tako se približimo svetskim standardima. Tu nam mnogo pomaže i UNICEF, sa kojim smo potpisali nekoliko sporazuma i zajednički radimo konkretne projekte, sve u cilju da Beograd bude grad po meri deteta – kazao je Radojičić.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kazala je da Vlada Republike Srbije, zajedno sa UNICEF-om, radi na pitanju ranog razvoja deteta.

– Zajednički preduzimamo sve mere koje vaspitači, predstavnici institucija i struka mogu učiniti da detinjstvo bude u skladu sa potrebom da prvi dani deteta prođu na najbolji način. Naša obaveza je da obezbedimo da se dete pravilno razvija i raste, ali i da bude srećno i ispunjava sve svoje potencijale. Prema istraživanjima, svako peto dete ima neki problem u razvoju i zato je važno pravovremeno početi sa merama koje će detetu omogućiti pravilan rast i razvoj – kazala je Slavica Đukić Dejanović.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis istakla je značaj intervencija tokom ranog detinjstva, kao i saradnje različitih sektora koji taj proces upotpunjuju.

– Zdravlje, obrazovanje i socijalni rad kreiraju stimulativno okruženje za decu i roditelje. Ovaj projekat započeli smo pre nekoliko meseci u nekoliko opština u Srbiji i nadamo se da ćemo taj model uspeti da promovišemo i u drugim sredinama u Srbiji – istakla je De Dominićis.

U plenarnom delu sednice učešće su uzeli i priznati stručnjaci iz Portugalije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koji su razmenili iskustva u dosadašnjem radu, praksi, kao i o metodama rada i načinima za njihovo dalje usavršavanje.