petak, 11. oktobar 2019.

Hiljadu karata mladima za operu, balet i dramu Narodnog pozorišta

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl podelili su danas karte za operu, balet i dramu u okviru projekta „Kulturom do mladih”. Petronijević je tom prilikom precizirao da je reč o zajedničkoj inicijativi mladih i nevladinog sektora sa kojim Grad Beograd sarađuje. Preciznije, projekat „Kulturom do mladih” realizuje se pod pokroviteljstvom Udruženja za zaštitu mladih i Sekretarijata za kulturu, uz podršku Narodnog pozorišta.

– Podržali smo ovaj projekat jer mislimo da na ovaj način mladima možemo da približimo ne samo repertoar Narodnog pozorišta nego uopšte kulturnu scenu Beograda. Namera nam je da imamo što više ovakvih aktivnosti i pozivam sve mlade, kreativne ljude sa idejama kako da se na drugačiji način promoviše kultura da se prijave na konkurse grada – istakao je Petronijević, podsećajući da brojni sekretarijati, uključujući i Kancelariju za mlade, imaju mnogo konkursa i javnih poziva namenjenih upravo njima.

Zajedničkim snagama možemo dati mnogo bolje rezultate, a ovo je samo jedan od dokaza za to, poručio je Petronijević, i dodao da su se mladi za karte prijavljivali posredstvom društvenih mreža i sajta NVO.

Ivan Karl je izrazio veliko zadovoljstvo što je ovaj projekat okupio mnogo mladih ljudi željnih da „konzumiraju” kulturu.

– To posebno naglašavam jer mladi danas sadržaje primaju posredstvom mobilnog telefona, smartfona ili laptopa i retko imaju radost gledanja filma u bioskopu, čitanja knjige sa hartije ili odlaska u pozorište. Posebna radost je ovo potonje, jer nijedna predstava nije ista – naveo je Karl i poručio mladima da je ideja da steknu ovu naviku i da češće doživljavaju kulturne sadržaje na direktniji način. 

Jedan od dugoročnih prednosti ove akcije jeste da se publika podmladi, kako bi se odnegovao dobar ukus generacija koje dolaze i stvarala „nova armija ljudi” koja će posećivati kulturne manifestacije, događaje i aktivnosti, dodao je Karl. 

Ivan Đorđević iz Udruženja za zaštitu mladih pojasnio je da se ovo udruženje bavi mladima u svakom aspektu. On je posebno zahvalio Ivanu Karlu i Sekretarijatu za kulturu što su prepoznali ovu akciju i novčanim sredstvima pomogli da se ona realizuje, kao i Dragomiru Petronijeviću na podršci. Đorđević je precizirao da se karte odnose na predstave i izvođenja u Narodnom pozorištu u oktobru, novembru i decembru, te da će ukupno biti podeljeno hiljadu karata.