utorak, 15. oktobar 2019.

Večeras u Domu omladine počinje „Grin fest”

Međunarodni festival zelene kulture „Grin fest”, deseti po redu”, održaće se od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!”. I ove godine na festivalu će biti prikazani filmovi nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, uz panel-diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i sveta, izložbe i inovacije, „Bazar bez otpada” na kojem će se predstaviti domaći „zeleni preduzetnici”, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz celog sveta.

„Grin fest” će svečano biti otvoren večeras u 20 časova dugometražnim filmom „Veliki zeleni zid”, koji je imao svetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu. Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija da zasade pojas od 8.000 kilometara vegetacije u Sahelu – oblasti ispod pustinje Sahara.

Film „Postanje 2.0” biće prikazan u sredu, 16. oktobra, u 18 časova, a nakon toga sledi film „Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane” (u 20 časova). 
U četvrtak, 17. oktobra, od 18 časova na programu je film „Zelena laž”, kao i film „Rino dolari”, koji počinje u 20 časova. 

Poslednjeg dana festivala, posetioci će moći da pogledaju film „Kako pojesti Uskršnje ostrvo”, a festival će biti zatvoren dodelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Dikaprija „More senki” u petak, 18. oktobra, u 20 časova. Svakog dana festivala, u 12 časova na programu je film „2040”, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu „Berlinale”, a koji razmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i tim procesom unapredi živote svih živih bića.

Svi dugometražni filmovi će se i ove godine takmičiti za nagradu publike, a glasanje će se vršiti putem zvanične prezentacije festivala.
Ulaznice za filmove koji se prikazuju u Velikoj sali Doma omladine Beograda mogu se kupiti isključivo na blagajni Ticket Vision-a, koja se nalazi u sklopu Doma omladine Beograda u Dečanskoj 1, po ceni od 200 dinara za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.

„Grin fest” je poznat i po filmovima kratkog i srednjeg metra koji će biti prikazivani u Sali  Klub Doma omladine Beograda. Ukupno 44 filma iz pet kategorija se bori za nagrade. Ulaz na filmove programa kratkog i srednjeg metra je besplatan.


„Grin fest” se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Ambasade Francuske i Francuskog instituta, Fondacije „Hajnrih Bel”, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.