četvrtak, 17. oktobar 2019.

Vesić: „Staro sajmište” – memorijalni kompleks sa obrazovnim karakterom

Predlog zakona o memorijalnom centru „Staro sajmište” predsedavajući Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA) luksemburški diplomata Žorž Santer je u razgovoru sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i gradskim arhitektom Markom Stojčićem ocenio kao dobar potez Srbije i Beograda.

Santer je istakao da je pravi način da se ovo uradi tako da to učine država i društvo, a sećanje je vrlo važno, pa je zato potrebno da „Staro sajmište” bude dobar obrazovni centar, ali i da se očuva izgled tog prostora.

On očekuje da će ovaj zakon srpski parlament doneti do kraja godine, a po donošenju će vlast u Srbiji dobiti nadležnosti da zakon i implementira.

– Kada sam bio u Beogradu, bilo je optimizma da će rad po tom zakonu početi sledeće godine što nam je ulilo nadu. Naše predsedavanje IHRA organizaciji ističe u martu, ali ja sam vrlo ponosan, srećan i čestitam na svim potezima Beograda koji su pokrenuti da bi se sačuvalo ovo važno mesto – rekao je on.

„Staro sajmište” nije interesantno samo za Beograd, niti samo po arhitekturi koja je iz 1937. i 1938. godine, već ima regionalni značaj, ono je važno za čitavu Evropu jer je to poglavlje čitave Evrope.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je pre nekoliko godina formirana komisija za „Staro sajmište” i da je grad iselio umetnike, dajući im druge ateljee, te da je sada na osnovu beogradskog koncepta urađen i predlog zakona.  

– Počela je javna rasprava. U čitav proces uključen je i Svetski jevrejski kongres. Romska, jevrejska i srpska zajednica su saglasne oko tog dokumenta koji predviđa jedan memorijalni kompleks, sa tri različita muzeja – rekao je Vesić.

U međuvremenu, Istorijski arhiv je rekonstruisao živote velike grupe Jevreja tada ubijene u Srbiji, a predstavnici Beograda žele da saradnju razviju i sa Muzejom Holokausta „Jad Vašem”. 

– Naša ideja je da to bude mesto koje će imati obrazovni karakter za ljude iz čitavog regiona, koji bi učili šta je bio Holokaust, kako bi se i na taj način branili od pokušaja revizije istorije – rekao je on.

Gradski arhitekta Marko Stojčić obavestio je Santera da će Grad Beograd po usvajanju zakona pripremiti projektni zadatak i raspisati međunarodni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za memorijalni centar koji će se graditi. 

– Pominjali smo i načine finansiranja, tako da očekujemo da možda oni pomognu kako bi se što pre izgradio ovaj objekat – rekao je on.