subota, 19. oktobar 2019.

Otvorena izložba fotografija i knjiga kineske provincije Fuđian

Izložba fotografija o kineskoj provinciji Fuđian i izložba knjiga izdavača ove kineske provincije otvorene su večeras u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad”, gde su se okupili članovi delegacije ove provincije i članovi društva „Daleki istok”.

Izložba je organizovana kao deo predstavljanja provincije Fuđian na Beogradskom sajmu knjiga, na kojem učestvuje drugi put.

Predsednik društva „Daleki istok” Goran Vasiljević zahvalio je Gradu Beogradu i gradskom Sekretarijatu za kulturu, kao i Studentskom gradu na pomoći da se ova izložba realizuje.

– Ova provincija je jedinstvena i jedna od najlepših kineskih delova. Veliki deo provincije Fuđian je na listi Uneska, iz ovog kraja potiču najbolji kineski čajevi i rangirana je kao jedna od najboljih ekoloških sredina u svetu – rekao je Vasiljević.

Predstavnici provincije Fuđian su istakli da su veoma srećni što po drugi put izlažu fotografije i knjige o svojoj provinciji koje oslikavaju njihovu kulturu, politiku, prirodu, privredu. Na izložbi su prikazane fotografije starog i novog izgleda provincije, sa posebnim akcentom na brodogradilište.

Ova provincija smeštena je na jugoistoku Kine i ima suptropsku klimu. Veoma je bogata prirodnim resursima i netaknutom prirodom zbog čega je proglašena za ekološki najbolju sredinu u Kini.

Izložbu, koja traje do 31. oktobra, pesmom su upotpunili učenici Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi” i studenti Filološkog fakulteta.