nedelja, 20. oktobar 2019.

Gradonačelnik: Ovo je mesec i praznik slobode

Gradonačelnik profesor dr Zoran Radojičić je gostojući u Jutarnjem programu RTS-a govorio o obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i rekao da je ovaj dan značajan i veliki praznik za naš narod.

– Moramo se sećati ovog dana i zbog naših predaka i zbog naše dece i naše budućnosti. Ne smemo zaboraviti ljude koji su oslobodili Beograd. Beograd je kroz istoriju imao teške periode kada je 38 puta bombardovan, što pokazuje da je borba za Beograd bila stalno aktuelna. Na današnji dan, Dan oslobođenja Beograda, poginulo je oko tri hiljade ljudi, članova Oslobodilačke narodne vojske Jugoslavije i oko hiljadu ljudi iz Crvene armije – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je napomenuo i da je ovo mesec i praznik slobode kada se uvek prisećamo Prvog i Drugog svetskog rata i svih boraca i oslobodilaca Beograda i da je ovo divna prilika da se svi podsetimo koliko je važno da cenimo slobodu i slobodarski duh Beograda. Podesitio je i da će danas na Trgu republike biti organizivana dva koncerta, koncert ruskog vojnog ansambla „Aleksandrov” i koncert Simfonijskog orkestra i hora RTS-a, ali i da će do 1. novembra biti čitav niz događaja povodom obeležavanja oslobođenja Beograda.

Govoreći o tome kada je kroz istoriju bilo najlepše biti Beograđanin, gradonačelnik je istakao da je uvek lepo biti Beograđanin, da se Beograd ponovo gradi, uređuje, ponovo se investira i da ima mnogo turista.

Radojičić je podsetio na nedavno potpisan sporazum između Beograda i Beča koji ima za cilj da se unapredi saradnja intenzivnom razmenom iskustava i primenom dobre prakse.

– Potpisivanjem Memoranduma o saradnji obavezali smo se da ćemo sarađivati i deliti iskustva u obostranom interesu. Beč je devedesetih godina imao slične probleme kao i mi danas, tih godina je krenuo razvoj Beča i svi dobro znamo kako Beč danas izgleda. Posebno je interesantna Gradska uprava Beča, koja je vrlo racionalna i funkcionalna, sa veoma razvijenim korišćenjem novih tehnologija „pametnih gradova”. Beograd uči od najboljih, a jedan od najuzornijih modela je svakako Beč – naglasio je Radojičić.

Radojičić je napomenuo da je interesantno da su pešačke zone koncept koji se u Beču razvija, da imaju razvijene biciklističke staze i da je taj način transporta vrlo favorizovan. Gradonačelnik je dodao i da je to ono na čemu se i u Beogradu radi.

Gradonačelnik Radojičić je kazao da se danas otvara posebno značajna manifestacija za grad – Beogradski sajam knjiga.

– Beogradski sajam knjiga, koji se večeras otvara, jeste manifestacija kojom možemo da se ponosimo i koja je već u svim svetskim gradovima poznata i prepoznata. Akademik Bećković je na otvaranju prošlogodišnjeg sajma knjiga rekao da možda ima većih i skupljih, ali nigde toliko čitalačke publike, a dokaz za to je dvesta hiljada posetilaca. Mnogi gradovi imaju poštovanje prema Beogradu zbog Beogradskog sajma knjiga, ali i drugih manifestacija, tako da sam veoma ponosan na to kako gledaju Beograd – rekao je gradonačelnik.