sreda, 23. oktobar 2019.

Počinje sanacija toaleta u školi „Kneginja Milica”, kompletna obnova sledeće godine

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak obišao je danas Osnovnu školu „Kneginja Milica” na Novom Beogradu u kojoj počinju radovi na sanaciji toaleta i kanalizacije, koji će trajati naredna tri meseca.

– Krajem januara oko 1.100 đaka ove škole imaće kompletno rekonstruisane toalete, što je direktor odredio kao prioritet. Bitno je da se radovi planiraju tako da ne remete nastavu i da se đaci za sada ne izmeštaju. Za ovu investiciju Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izdvojio je 10,6 miliona dinara – rekao je Gak.

On je istakao da je ovo početak investicija u ovu školu i najavio obimniju rekonstrukciju već sledeće godine.

– Potpuna obnova ove škole je preko potrebna, na svakom koraku je vidljiv višedecenijski nemar i neulaganje, sada rešavamo urgentni problem, a potom i ostalo – najavio je Gak.

Slavko Gak je istakao da je u Beogradu započeta velika obnova škola, koja će trajati dok sve obrazovne ustanove ne budu imale sve zadovoljavajuće uslove za rad i boravak dece.

– Podjednako su nam važne rekonstrukcije objekata, ali i opremanje škola modernim sredstvima za rad, tako da su od početka godine samo škole na Novom Beogradu opremljene računarima, nameštajem, opremom za fiskulturne sale i ostalom opremom u vrednosti od oko 110 miliona dinara – rekao je Gak.

Sekretar je dodao da je na Novom Beogradu nedavno na dve škole kompletno zamenjena fasadna stolarija, u školama „Branko Radičević” i „Mladost”, dok je u školi „Marko Orešković” nedavno završena sanacija toaleta.

Gak je istakao da je ukupna vrednost svih aktivnih radova u beogradskim školama u ovom trenutku oko 800 miliona dinara i da će se nastaviti sa ulaganjima.

– Decenijama se u škole nije ulagalo kao sada, bilo je vreme da se i na terenu, u praksi, vidi da obrazovanje mora biti i da konačno jeste prioritet gradskih vlasti – zaključio je Gak.

Direktor škole Darko Eger podsetio je da u ovu školu nije ulagano skoro 40 godina, kao i da je poslednja investicija za koju zna bila 1982. godine.

Opština Novi Beograd ima 20 osnovnih i šest srednjih škola koje pohađa oko 22.000 učenika.