sreda, 23. oktobar 2019.

Goran Vesić: Uređenje kompleksa oko jezera Resnik primer dobre saradnje republike, grada i opštine

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković prisustvovali su danas u opštini Rakovica potpisivanju ugovora o realizaciji projekta „Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik”. Ugovor su potpisali predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić i gradski sekretar za privredu Milinko Veličković. Oni su nakon potpisivanja ugovora obišli početak radova na revitalizaciji jezera u Resniku. 

Goran Vesić je tom prilikom precizirao da je danas počelo uređenje kompleksa oko jezera Resnik, a da inicijativa za to postoji dugi niz godina i da ju je pokrenuo tadašnji predsednik opštine Rakovica Milosav Miličković. 

– Trebalo je da se reši mnogo imovinsko-pravnih problema i da se urade projekti, a sada je sve to završeno. Projekat je važan za opštinu Rakovica jer će se dobiti nov sadržaj, kojih ovde nema tako mnogo. Jezero se nalazi na 17 kilometara od centra grada, 20 od aerodroma, pet-šest od Avale i kilometar od obilaznice, te je lako doći do njega. Ovo će biti još jedan dodatni turistički sadržaj ne samo za strane turiste već i za naše građane, posebno za one koji žive u Resniku – rekao je Vesić.

On je podsetio da je prošle godine bilo dva i po miliona noćenja u Beogradu, a ove godine već do avgusta dva miliona. 

– Očigledno je da Beograd postaje sve značajnija turistička destinacija – ocenio je Vesić. 

Zamenik gradonačelnika je posebno naglasio da će izgradnja kompleksa podići kvalitet života ljudi koji žive u ovom delu Rakovice, te da je osnovni cilj da tako bude u svim delovima grada. On je zahvalio Ministarstvu turizma, koje je zajedno s gradom obezbedilo sredstva, i ocenio da je ovaj projekat primer dobre saradnje vlade, predsednika republike, grada i opštine. 

Radovi bi trebalo da budu završeni na proleće, dodao je Vesić, i najavio da se tu neće stati, jer uvek mogu da se dodaju i novi sadržaji. 

Miličković je podsetio da inicijativa datira od 2012. godine, te da je u ovom projektu video jednu od šansi za razvoj Rakovice. On je takođe istakao da su projekat podržali i republika, i grad, i opština.

– Ugovor je vredan 40 miliona dinara. Najveću korist imaće 25 hiljada stanovnika Resnika, ali i grad. Velika su očekivanja i mislim da će ovo jezero biti nova Ada Ciganlija – naveo je on. 

Miličković je dodao da je na ovom prostoru oslobođeno 20 hektara prostora za razvoj turističko-sportskog kompleksa, te da je velik broj investitora zainteresovan za ulaganje. 

– Perspektiva jezera je svetla zbog čega se radujem – istakao je on.

Milinko Veličković je naglasio da se nada da će ovaj turistički sadržaj već na proleće biti stavljen u funkciju. 

– Turizam je veoma važan za naš grad i jedna od najprofitabilnijih privrednih grana. Ovaj projekat nije bilo lako realizovati i zato zahvljujem Miličkoviću, predsedniku opštine i njegovom timu koji su vredno radili. O ovom projektu se priča veoma dugo, a sa Opštinom Rakovica uspeli smo da dođemo do realizacije – rekao je on.

Kocić je dodao da su stvoreni svi preduslovi za realizaciju vizije o jezeru u Resniku. 

– Dugo je rađen plan detaljne regulacije za ovaj projekat koji usvojen je prošle godine, a u međuvremenu su rešeni imovinsko-pravni odnosi. Zahvaljujem Miličkoviću na ovoj inicijativi u ime svih građana Rakovice i svih naših sugrađana koji će ovo jezero i koristiti – rekao je predsednik opštine Rakovica.

Opština Rakovica je prošle godine, preko Sekretarijata za privredu, aplicirala na konkurs Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija za dodelu subvencija za projekte razvoja turizma, nakon čega su za projekat uređenja slobodnih površina na jezeru u Resniku odobrena sredstva. Ovim projektom, čiju je izradu finansirala Opština Rakovica, predviđeno je da se u prvoj fazi izgradi ponton na vodi koji će omogućiti pristup vodenoj površini. U drugoj fazi planirana je izgradnja šetališta, gde će posetioci moći da uživaju u lepotama jezera i okoline, a u poslednjoj, trećoj fazi, predviđeno je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa. 

Jezero u Resniku nastalo je izgradnjom brane krajem osamdesetih godina prošlog veka. U prethodnom periodu izrađen je plan detaljne regulacije, studija o izvodljivosti i idejno rešenje sportsko-rekreativnog kompleksa. Institut „Jaroslav Černi” izradio je „Projekat čišćenja jezera”, dok je urađena i posebna brošura za potencijalne investitore. Krajem prošle godine izvršeno je i mapiranje jezera, što je osnova za njegovo čišćenje, a trasirana je i saobraćajnica koja vodi ka jezeru.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Filip Marjanović i narodna poslanica Dušica Stojković.