petak, 8. novembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić sa rukovodstvom Srpskog lekarskog društva o spomeniku velikanu Vladanu Đorđeviću

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru predsednika Srpskog lekarskog društva akademika Radoja Čolovića, kao i generalnog sekretara društva prof. dr Nedeljka Radlovića. Oni su razgovarali o značaju ovog društva, o načinima na koje Grad Beograd može da doprinese njihovom radu i boljim uslovima, kao i o inicijativi da se njegovom osnivaču, profesoru doktoru Vladanu Đorđeviću u Beogradu podigne spomenik.

Gradonačelnik Radojičić istakao je zadovoljstvo zbog ovog sastanka, kao i velikog poštovanja koje ima prema Srpskom lekarskom društvu.

– Ovo društvo, osnovano 1872. godine, jedno je od najstarijih opštemedicinskih društava u svetu. Duga tradicija i više od 27.000 članova svedoče o njegovom velikom značaju i za struku i za pacijente. Uspešan rad ovog društva važan mi je i kao lekaru i kao gradonačelniku – istakao je Radojičić.

Teme sastanka bile su i veliki jubileji koji predstoje, sledeće godine održava se 20. jubilarni Kongres lekara Srbije, a 2022. godine ovo društvo će proslaviti 150 godina postojanja. U susret tome, razgovarali su o inicijativi da se osnivaču Srpskog lekarskog društva Vladanu Đorđeviću podigne spomenik u Beogradu.

– Razgovarali smo o potrebi da se Srpsko lekarsko društvo i Grad Beograd oduže velikanu Vladanu Đorđeviću, osnivaču Srpskog lekarskog društva i Crvenog krsta, a koji je bio i gradonačelnik Beograda za sve što je učinio za naš grad i naš narod. On je bio prvi školovani hirurg koji je potekao sa područja Srbije, a osim ogromnog doprinosa u oblasti medicine, on je kao gradonačelnik Beograda od prašnjave varoši napravio moderan evropski grad. Spomenik u prestonici je najmanje što zaslužuje – zaključio je Radojičić.

Na sastanku se razgovaralo o načinima na koje Grad Beograd može da doprinese boljim uslovima rada Srpskog lekarskog društva. Reči je bilo i o sedištu Srpskog lekarskog društva u Ulici Džordža Vašingtona.

Osim što je u ovoj zgradi bila prva varoška bolnica, ona je poznata i po tome što se na njenoj kuli nalazi prvi javni časovnik u Beogradu. Zahvaljujući velikoj podršci Grada Beograda, zgrada je stabilizovana, a sada je potrebno da se ona i protivpožarno obezbedi, istakli su iz rukovodstva Srpskog lekarskog društva.