petak, 8. novembar 2019.

Besplatne polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja uručene štićenicama Sigurne kuće

U sklopu Protokola o saradnji između kompanije „Dunav osiguranje” i Sigurne kuće, a na poziv Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda, na čijem je čelu predsednica GO Savski venac Irena Vujović, 32 štićenice Sigurne kuće danas su dobile polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje će im narednih godinu dana obezbediti besplatne zdravstvene usluge.

Vujovićeva je zahvalila „Dunav osiguranju” i dodala da je ova kompanija još jednom pokazala društvenu odgovornost i brigu za žene koje su utočište pronašle u Sigurnoj kući.

– Savet za rodnu ravnopravnost nastoji da pomogne ženama koje su pretrpele nasilje, da ih ohrabri i uputi na prava vrata. Kako bi se njihov problem rešio u potpunosti, važno je da se žene umreže i da znaju da na svakom koraku mogu da imaju oslonac, kako pojedinaca tako i nadležnih institucija. U cilju ekonomskog osnaživanja, kompanija „Dunav osiguranje” primila je u radni odnos nekoliko žena iz Sigurne kuće, a ove godine je i svim štićenicama obezbedila besplatno zdravstveno osiguranje. Pozivam i ostale društveno odgovorne kompanije da slede primer „Dunav osiguranja”, a Savet za rodnu ravnopravnost će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje rodne ravnopravnosti i veće uključivanje žena u sve sfere društvenog i ekonomskog života promovisanjem javne politike koja doprinosi unapređenju položaja žena i svih diskriminisanih pojedinaca i grupa u lokalnoj zajednici – rekla je Irena Vujović. 

Ivana Soković, članica Izvršnog odbora kompanije „Dunav osiguranje”, naglasila je da kontinuirana saradnja kompanije sa Savetom za rodnu ravnopravnost i Sigurnom kućom daje rezultate, te da su dve štićenice Sigurne kuće zaposlene u kompaniji, dok je treća u procesu edukacije u „Dunavu”. Angažovanjem stekle su materijalnu sigurnost, pojasnila je Sokovićeva.

– Po potpisivanju Protokola o saradnji sa Sigurnom kućom 1. novembra, sve štićenice koje borave u ovoj instituciji u novembru, njih 32, u narednih godinu dana imaće besplatno, kolektivno dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Pored vanbolničkog lečenja, za koje se nadamo da im neće biti potrebno, obezbedili smo za njih i kompletan sistematski pregled u renomiranim zdravstvenim ustanovama. Time želimo da im ukažemo da treba da vode računa o sebi i svom zdravlju, a naša kompanija biće tu da im pomogne da svoja prava ostvare na najbolji mogući način – rekla je Ivana Soković.

Irena Stanojević iz Sigurne kuće navela je da je „Dunav osiguranje” višegodišnji partner ove institucije koji, kako je navela, osluškuje potrebe žena koje se nalaze u Sigurnoj kući i trudi se da im na pravi način pomogne, tretirajući iҳ kao jednake svojim zaposlenima. 

– Žene žrtve nasilja u Sigurnu kuću često dolaze narušenog zdravlja, a bez svesti da o zdravlju treba da brinu. To je zato što one nisu naučile da vrede, da su i one bitne. Neretko se bore za svoj goli opstanak, a često i svoje dece. Zato je ova poruka da vode računa o svom zdravlju bitna, jer će promenjenim odnosom prema sebi menjati i svoje ponašanje prema drugima, a na taj način i izaći iz kruga nasilja – zaključila je Stanojevićeva.