petak, 8. novembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić obišao radove na rekonstrukciji Zdravstvene stanice „Šumice”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas radove na rekonstrukciji Zdravstvene stanice „Šumice” Doma zdravlja „Voždovac”. Zajedno sa gradonačelnikom, radove su obišli član Gradskog veća prof. dr Fadilj Eminović, sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić i direktorka DZ „Voždovac” dr Nevenka Veličković.

Gradonačelnik se uverio da radovi teku po planu i da će po završetku rekonstrukcije objekat biti u potpunosti funkcionalan i posedovati neophodne uslove za adekvatno lečenje pacijenata i rad zaposlenih.

– U Zdravstvenoj stanici „Šumice” postoji 25.000 kartona, od kojih je sedam hiljada dečijih. Naš primarni cilj su adekvatni uslovi za lečenje pacijenata na čitavoj teritoriji grada Beograda, ali ništa manje nisu važni ni uslovi za rad zaposlenih jer je to neophodno da bi osoblje moglo da pruži maksimum. U Zdravstvenoj stanici „Šumice” postoji služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, pedijatrija, stomatologija, patronažna služba i epidemiologija. U pitanju su veoma značajne grane medicine, a imao sam priliku da razgovaram sa pacijentima koji su veoma zadovoljni uslugom koju ovde dobijaju zbog čega želim da pohvalim kompletno osoblje. Znam da lekarima znači kada je njihov trud prepoznat i to će ih sigurno dodatno motivisati – rekao je Radojičić.

On je precizirao da je u rekonstrukciju ovog objekta uloženo 16 miliona dinara, od čega je Grad Beograd obezbedio 10, a biće urađena sanacija krova, fasada i zamena stolarije.

– Na taj način sprečićemo dalje propadanje objekta, ali i umnogome poboljšati energetsku efikasnost, što će predstavljati naš doprinos očuvanju životne sredine. Važno je da sve objkete koje rekonstruišemo radimo tako da budu energetski efikasni – dodao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, za rekonstrukciju zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine Voždovac ove godine izdvojeno je 17 miliona dinara, a u prethodnim godinama na Voždovcu je rekonstruisano osam zdravstvenih objekata.

– Pored 10 miliona dinara opredeljenih za Zdravstvenu stanicu „Šumice”, četiri su za sanaciju krova Doma zdravlja „Voždovac”, kao i tri miliona za projektnu dokumentaciju koja predthodi rekonstrukciji Zdravstvene stanice „Banjica”. Grad Beograd pruža veliku podršku Opštini Voždovac. Čestitam predsedniku opštine Aleksandru Saviću i zaposlenima na velikom trudu koji ulažu u razvoj ove opštine. Takođe, želim da se u ime sugrađana koji se ovde leče zahvalim kolegama koje ovde posvećeno rade. Grad Beograd će nastaviti da ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu, uprkos činjenici da će taj deo medicine uskoro postati nadležnost Republike Srbije. Ipak, siguran sam da ćemo partnerski nastaviti da radimo taj posao, što je u interesu pacijenata i sugrađana. Dobra organizacija zdravstvenog sistema, adekvatni uslovi za lečenje pacijenata, kao i unapređenje pomenutih segmenata, ostaju jedan od najvažnijih ciljeva koji su postavljeni za naredni period – zaključio je Radojičić.

Predsednik opštine Aleksandar Savić je rekao da ova rekonstrukcija predstavlja odličan primer dobre saradnje grada, republike i opštine.

– Uvek obilazimo radove na našoj opštini, a u rekonstrukciju ove zdravstvene stanice uložena su zaista znatna finansijska sredstva. U planu su i rekonstrukcije domova zdravlja u Kumodraž selu i Ripnju, za šta su sredstva obezbeđena i projekti skoro završeni. Na Voždovcu dugo nije ulagano u objekte zdravstvene zaštite, ali sada zajedničkim snagama, sa gradom i državom, pokušavamo da otklonimo sve nedostatke. Mislim da je sledeći zadatak svih nas Dečiji dispanzer u Ulici Jove Ilića, koji bi trebalo srušiti i izgraditi novi objekat. Nadam se da ćemo u narednim budžetima pronaći sredstva i krenuti u realizaciju tog posla – rekao je Savić.