petak, 8. novembar 2019.

Nikodijević: Odbornici u utorak o komunalnom redu, urbanističkim zonama i rebalansu budžeta

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević najavio je danas sednicu gradskog parlamenta za utorak, 12. novembar, na čijem će se dnevnom redu naći rebalans budžeta. 

On je dodao da će se pred odbornicima naći i predlog da se prestonica podeli na 17 urbanističkih zona čime će opštinama biti omogućeno da svojim odlukama uređuju međublokovski prostor. Takođe i predlog odluke da dostavna vozila robu dostavljaju samo u periodu od 20 sati do sedam ujutro.

Za rebalans gradskog budžeta, Nikodijević je istakao da je njegovo izglasavanje ključno za usklađivanje sa zakonom koji je usvojen u Skupštini Srbije, a tiče se povećanja zarada zaposlenih u upravi, ustanovama socijalne zaštite i kulturi.

-Ponosan sam na to što imamo priliku da povećamo zaradu zaposlenih, s obzirom da ekonomija i Republike Srbije i Grada Beograda iz dana u dan napreduje i imamo mogućmost da iz sopstvenih prihoda, bez veštačkog podizanja prihodne strane budžeta, isplatimo povećane zarade – ukazao je Nikodijevich.

Osim toga, biće izdvojeno i novih 80 miliona dinara za putnu infrastrukturu, istakao je predsednik Skupštine grada i pojasnio da se to odnosi na hitne intervencije i popravke rupa na ulicama prestonice u zimskom periodu. Rebalans budžeta se, dodao je, donosi i zbog izdvajanja 320 miliona dinara za dokapitalizaciju JKP „Beograd put”.

Na dnevnom redu će se, prema njegovim rečima, naći i predlozi odluka koje se tiču komunalnog reda među kojima je i ona o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na Vračaru. Kako je pojasnio, u toj opštini će ugostiteljski objekti moći da rade od šest sati ujutru do 24 sata u objektima koji su 50 metara vazdušnom linijom udaljeni od stambenih zgrada, dok će vikendom moći da rade do jedan posle ponoći.

–To je posledica sve većeg zahteva stanara da se ograniči rad ugostiteljskih objekata koji su u blizini stambenih zgada, jer buka predstavlja problem u urbanim sredinama. Ako se ova odluka pokaže dobrom na Vračaru moći ćemo da je kasnije primenjujemo i u drugim opštinama –najavio je Nikodijević.

Kada je reč o komunalnom redu, pomenuo je odluku o dostavnim vozilima u Beogradu koja se donosi jer se često dešava da dostavna vozila blokiraju saobraćajnice kako bi istovarili robu čime stvaraju još veće gužve na ulicama grada.

–Sada će biti ograničeno vreme kada dostavna vozila mogu da rade, osim u slučaju da objekti u koje se dostavlja roba imaju svoj parking. Ukoliko ne ometaju saobraćaj, ne zaustavljaju ga, moći će da rade i mimo tog vremena, a oni koji nemaju svoja parking mesta za dostavna vozila, robu će moći da dostavljaju od 20 sati do sedam ujutru –  obrazložio je Nikodijević.

Na dnevnom redu je i Odluka o utvrđivanju urbanističkih zona i blokova za održavanje i unapređivanje svojstava zgrade na teritoriji Beograda koja podrazumeva podelu grada na 17 zona - svaka opština će biti jedna zona.

Nikodijević je istakao da se ta odluka odnosi na primenu usvojenog zakona i novog Statuta Grada Beograda.

–Sada ga operacionalizujemo, odnosno dajemo mogućnost opštinama da uređuju međublokovski prostor – ponovio je Nikodijević i dodao da će biti doneta i odluka kojom se opštinama omogućuje da učestvuju u bespovratnom finansiranju sređivanja ulaza i zgrada.

Do sada je ovo, podsetio je, radio Grad, a ubuduće će svaka opština ponaosob moći da uređuje međublokovske površine svojim odlukama i učestvuje do 90 odsto u bespovratnom sufinansiranju sređivanja fasada, ulaza, liftova, krovova.

Pred odbornicima će se naći i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predloga odluke o izradi i dopuni plana detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.Tako će, između, ostalog raspravljati i o izmenama i dopunama plana detaljne regulacije za izgradnju glavnog kolektora i postrojenja za prečišćavanje voda Lazarevca.

–Na svakoj sednici se trudimo da imamo što veći broj planova detaljne regulacije jer što ih je više, to je brži razvoj grada i brže privlačenje investicija. Pored planova koji se tiču stambene izgradnje, važni su i planovi koji se tiču velikih infrastrukturnih projekata –  istakao je Nikodijević. 

Osim plana koji se tiče izgradnje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Lazarevcu, naveo je da će se pred odbornicima naći i plan koji se tiče dela Mirijeva kojim se daje planski osnov za rekonstrukciju toplane u tom naselju.

–Ta toplana treba da bude rekonstruisana sa izgradnjom novog pogona koji će biti ekološki prihvatljiviji i isporučivati mnogo efikasnije grejanje stanovnicima Mirijeva – najavio je predsednik gradskog parlamenta.

Odbornici će na predstojećoj sednici raspravljati i o izmenama Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština i odredivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama, izmeni i dopuni Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, kao i izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga.

Na dnevnom redu su i izmene Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u glavnom gradu, kao i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli neto dobiti iz 2018. godine preduzeća „Tašmajdan”, Privrednog društva „Zoološki vrt Grada Beograda”, Sportsko-rekreativnog centra „Pionirski grad”, JP „Hipodrom Beograd” i Privrednog društva „Elektroizgradnja. Raspravljaće se i o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine Grada Beograda, kao i izmenama Odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda.Pred odbornicima će se naći i izmene i dopune Odluke o osnivanju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, ali i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2019. godinu javnih komunalnih preduzeća.