utorak, 12. novembar 2019.

Vesić: Od 1. decembra dostavljanje robe sa javnih površina od 20 časova uveče do sedam ujutru

Dostavljanje robe sa javnih površina od 1. decembra moguće je samo od 20 časova uveče do sedam ujutru, a onaj ko to ne bude poštovao, platiće kaznu, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za RTS. 

– Više neće biti moguća dostava između devet ujutro i 14 časova po podne, jer su se na taj način stvarale velike gužve u gradu. Ova odluka odnosi se samo na dostavu sa javnih površina, saobraćajnica i trotoara. Oni restorani koji imaju svoje parkinge i dvorišta mogu da dostavljaju robu kada god žele. Građani su svedoci da zbog parkiranog dostavnog vozila stoji tramvaj ili autobus, što ne može više da se dozvoli. Mi ne možemo da dopustimo da se zbog toga čitave trake zaustavljaju. To je praksa svuda u svetu i nema razloga da ne bude tako i u Beogradu – istakao je Vesić.

On je dodao da je jedna od tačaka na dnevnom redu gradskog parlamenta i odluka vezana za investiciono ulaganje u zgrade.

– Podsećam da je Grad Beograd do sada uredio više od 500 fasada, a reč je o fasadama koje su pod zaštitom države. Postoji veliki broj fasada koje nisu pod zaštitom i u koje decenijama nije ulagano. Po zakonu, one pripadaju građanima. Mi smo u poslednje dve godine tražili način kako da obezbedimo da država može da finansira deo troškova sređivanja ovih fasada. Prvo je izmenjen Zakon o stanovanju, gde smo uveli javni interes u održavanju fasada i liftova, a onda smo izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu i novim statutom grada obezbedili da mi možemo da finansiramo deo troškova. Ova odluka koja je pred odbornicima omogućiće gradu i opštinama da finansiraju deo troškova i zato pozivam stambene zajednice da razgovaraju sa opštinama, kako bismo zajednički uređivali fasade – rekao je Vesić.