utorak, 12. novembar 2019.

Vesić: Donete odluke važne za bolji život građana

Odbornici Skupštine grada usvojili su i Odluku o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom odružavanju i unapređenju svojstava zgrada i Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je doneto nekoliko važnih odluka koje su značajne za bolji život građana, između kojih je i Odluka o uređenju fasada stambenih zgrada, za koju je rekao da je „kruna” skoro dvogodišnjeg rada.

– Fasade stambenih zgrada su u vlasništvu stanara i to je dovodilo lokalnu samoupravu do problema da nije mogla da uloži sredstva iz budžeta. Zato smo 2016. godine prilikom donošenja novog zakona o stanovanju insistirali da se uvede javni interes kada je reč o liftovimaa, fasadama i krovovima. U poslednjih pet godina smo uložili novac u 500 fasada zgrada koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ovom odlukom sada možemo da sa stanarima uređujemo i fasade stambenih zgrada koje nisu pod zaštitom – rekao je Vesić i dodao da će Grad Beograd i opštine moći da pomognu i do 90 odsto sredstava.

Da bi se donela ova odluka, podsetio je Vesić, potrebno je bilo da se donese novi zakon o Gradu Beogradu, što je i učinjeno ovog leta.

– Novim statutom smo došli do ove odluke da uređujemo zajedno fasade. Siguran sam da ćemo u toku sledeće godine urediti nekoliko hiljada fasada i ovo je bio jedini način da se uključimo u to. Mnogi žele da se uključe u uređenje fasada, ali nemaju dovoljno novca, te je bilo neophodno naći način da se to reši. Ova odluka i nove fasade doprineće da zgrade budu lepše, da se podignu cene stanova, poboljša energetska efikasnost i smanje računi za energiju – naveo je zamenik gradonačelnika. 

Prema njegovim rečima, kada se pogledaju uređene fasade u Karađorđevoj i drugim ulicama, potpuno je drugačija slika grada. On je dodao da postoje čitavi blokovi širom grada gde su fasade u veoma lošem stanju i da zbog toga grad izgleda ružno.

U okviru ove odluke usvojen je i novi kućni red u zgradama na osnovu Zakona o stanovanju.

Goran Vesić je rekao da je inicijativu za Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata podnela Opština Vračar i da se odnosi na zabranu emitovanja muzike u ugostiteljskim objektima u širini od 50 metara vazdušne linije od stambene zgrade. 

On je rekao da ovo nije celovito rešenje, a da bi ono to postalo, potrebna je izmena Zakona o buci, na kojoj se trenutno radi. 

– Sada će svaki komunalni milicioner i inspektor imati merač buke, te će na licu mesta biti pisane kazne svakom ko bude emitovao muziku koja je glasnija od dozvoljenog, odnosno objekti će biti zatvarani ukoliko se bude to ponavljalo nekoliko puta. Istovremeno, na Mašinskom i Građevinskom fakultetu biće utvrđeni građevinski standardi za zaštitu buke – naveo je on i dodao da se trenutno radi i na rešavanju problema pare i mirisa iz ugostiteljskih objekata.

Odbornici su usvojili i Odluku o komunalnoj miliciji koja se donosi na osnovu izmene Zakona o komunalnoj miliciji. Prema rečima v. d. sekretara za poslove komunalne milicije Ivana Divca, ovo je samo jedan u nizu koraka koje Grad Beograd preduzima kako bi od komunalne milicije napravili službu koja će biti ponos grada i njegovih građana. 

On je posebno naglasio saradnju sa JKP „Parking servis” i inspekcijskim organima grada.

Na današnjoj sednici usvojena je i Druga izmena i dopuna Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2019. godinu.