petak, 15. novembar 2019.

Radojičić primio delegaciju bečkog okruga Zimering

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić razgovarao je danas u Starom dvoru sa delegacijom Grada Beča koju su predvodili predsednik bečkog okruga Zimering Paul Štadler i poslanik bečkog pokrajinskog i gradskog parlamenta Nemanja Damjanović. Sastanku je prisustvovao i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, sa kojom je predviđeno da Opština Zimering potpiše Povelju o bratimljenju.

Gradonačelnik Beograda podsetio je da je početkom oktobra sa gradonačelnikom Beča Mihailom Ludvigom potpisao Sporazum o saradnji kojim su predviđeni kontakti u oblasti „pametnih gradova”, turizma, kulture, privrede, stanovanja, urbanog razvoja i drugih oblasti.

– Pre nekoliko meseci razgovarao sam sa poslanikom u bečkom parlamentu Nemanjom Damjanovićem i tada smo se dogovorili da napravimo saradnju jedne beogradske i bečke opštine. Na inicijativu da sa bečke strane to bude okrug Zimering predložio sam opštinu Voždovac i gosti iz Beča juče su posetili ovu našu gradsku opštinu, a na današnjem sastaku složili smo se da nas povezuju zajednička istorija, kulturna dešavanja, reka Dunav i još mnogo toga. Saglasili smo se da je ovo tek početak naše saradnje i da treba da radimo na izradi konkretnih projekata koje ćemo zajednički sprovesti u delo.Za 20 dana delegacija Opštine Voždovac i delegacija Beograda posetiće Beč, a samim tim i Zimering. Nadamo se da će ova velika zainteresovanost za saradnju sa obe strane rezultirati važnim koracima u razvoju naših opština, a samim tim i prestonica – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik Beograda istakao je da su iskustva bečkog okruga Zimering vrlo značajna kako za Opštinu Voždovac tako i za Grad Beograd.

– U ovoj bečkoj opštini nalazi se spalionica otpada, fabrika za tretman otpadnih voda, ona je jedan od privrednih centara Beča, ali istovremeno i jedinica koja veoma vodi računa o zaštiti životne sredine. Podsetiću da u Beču živi i više od 250.000 Srba, od toga 15.000 njih u Zimeringu, tako da je saradnja dve strane potpuno prirodna i zaslužuje da bude stalno unapređivana – kazao je Radojičić.

Predsednik Zimeringa, 11. okruga Grada Beča, Paul Štadler ukazao je da saradnja ove opštine sa Opštinom Voždovac ima veoma dobru perspektivu.

– Ovo je moj prvi dolazak u Beograd, oduševljen sam onim što sam video i radujem se budućoj saradnji. Saradnja Zimeringa i Voždovca predstavljaće pokretanje dva manja mehanizma, koji će potencirati pokretanje mnogo većeg točka razvoja, koji predstavlja saradnja Beča i Beograda, na korist svih naših sugrađana – istakao je Štadler.