petak, 15. novembar 2019.

Otvoren deveti Sajam zapošljavanja LINK2Job

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević i zamenik direktora Filijale za Grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Knežević otvorili su danas deveti Sajam zapošljavanja LINK2Job u hotelu „Metropol”.
Petronijević je rekao da je ovaj sajam dobra šansa za sve one koji ne čekaju posao, već žele da stvari uzmu u svoje ruke i pokušaju da se zaposle.

– Imamo mnogo obuka, 450 radnih mesta i 45 izlagača. Vrlo smo zadovljni jer smo 2014. godine imali nešto manje od 107.000 nezaposlenih, a danas je taj broj 66.482, vidi se ozbiljan napredak u Beogradu. Više je zaposlenih, veće su plate i one rastu. Drago mi je što mladi ljudi žele dodatne obuke, edukacije i žele da ostanu u Beogradu i Srbiji. Imamo mnogo IT kompanija, koje ovde rade i osvajaju treća tržišta, a nama – Gradu Beogradu i Savetu za zapošljavanje zajedno sa Republikom Srbijom ostaje da ih pratimo i osluškujemo, ali i da organizujemo besplatne obuke – istakao je Petronijević.

On je takođe naveo da se prave uslovi i šanse za sve Beograđane i zbog toga će sledeće godine biti organizovan novi set obuka. 

– Osluškujemo tržište, komuniciramo sa sugrađanima, predstavnicima prosvetnih institucija i kompanija, tako da zajedno pravimo novi lokalni akcioni plan, a u ovoj godini sve što smo planirali, uspeli smo da realizujemo. Posao se ne čeka, za posao se bori. Ako imate posao, radićete na vašim znanjima i veštinama, i više ćete vredeti na tržištu rada, bolje ćete se zaposliti i podići ćete svoj životni standard. Mi smo tu da vam budemo partneri, ali stvar je u vašim rukama. Hajde da se zajedno borimo i podižemo standard u celom gradu i Republici Srbiji – poručio je Petronijević.

Siniša Knežević je rekao da je u pitanju nastavak saradnje NSZ-a sa partnerima koji podstiču zapošljavanje u Beogradu i Srbiji, kao i tradicionalni partner Skupština Grada Beograda.

– Kada smo krenuli u ovu priču, prvi razgovori su bili vezani za zanimanja iz oblasti IT sektora, međutim ovde sada postoji široka lepeza poslova. Imamo posebne programe kada su u pitanju mlađi od 30 godina. Tako ćemo početkom 2020. godine imati javne pozive koje raspisuje Nacionalna služba za zapošljvanje. Veliko je interesovanje za ove javne pozive, naročito u Gradu Beogradu za stručnu praksu, samozapošljavanje i novo zapošljvanje teže zapošljivih kategorija – istakao je Knežević i ponovio da je nezaposlenost u Beogradu znatno smanjena.

On je apelovao na nezaposlena lica da ne gube nadu i poručio im da bi trebalo da imaju kontakt sa svojim savetnicima u NSZ-u, te da se informišu o svim merama i aktivnostima koje ova služba pruža.