petak, 15. novembar 2019.

Delegacija Grada Beograda u poseti Kubi povodom obeležavanja jubileja Havane

Delegacija Grada Beograda sa predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem na čelu boravi u Republici Kubi povodom obeležavanja 500 godina od osnivanja Havane, glavnog grada ove države. U delegaciji grada je i član Gradskog veća Fadilj Eminović. 

Nikodijević je tom prilikom ukazao na veliki značaj saradnje između ova dva grada, posebno kada je reč o kulturi, nauci, medicini, obrazovanju i sportu. 
– Razvijanje prijateljskih odnosa između naroda dve zemlje i njihovih glavnih gradova važno je zbog pospešivanja kulturnih veza i poslovnih kontakata. Naša želja je da radimo na poromociji privrednih mogućnosti naše zemlje i povezivanju naših privrednika sa kubanskim, kako bi se se uspostavilo poverenje i partnerstvo zasnovano na jednakosti koje će doprineti saradnji u različitim oblastima na obostranu korist – rekao je Nikodijević.

On je dodao da treba znati da je na Kubi, pored Kine i Rusije, najveći investitor upravo Evropska unija. Kako je poručio, Grad Beograd i Havana radiće na promociji i jačanju saradnje, kao i na razmeni u oblasti ekonomije i trgovine, kako bi se podstakle obostrane investicije i intenzivirala trgovinska komunikacija. 

– Zato će oba grada pružiti podršku saradnji i razmeni u oblasti turizma, uključujući obostrano promovisanje turističkih potencijala – istakao je predsednik Skupštine grada.

Član Gradskog veća Fadilj Eminović posetio je ambasadora Srbije na Kubi Danila Pantovića. 

– Naša ambasada posvećuje veliku pažnju i trud kako bi predstavila kulturno nasleđe i kulturu Srbije stanovnicima Havane, za šta oni pokazuju izuzetnu zainteresovanost – rekao je Eminović.

U okviru posete, delegacija Grada Beograda sastaće se sa predsednikom Provincijske skupštine narodne vlasti Republike Kube Reinaldom Garsijom Sapatom, gradonačelnikom Havane.

Članovi delegacije obišli su bolnicu „Manuel Fahardo”, zatim su se sastali sa predstavnicima Nacionalnog instituta za sport, fizičko obrazovanje i rekreaciju. Takođe, prisustvovali su i otvaranju izložbe fotografija „Sankt Peterburg – Havana” u Velikom pozorištu „Alisija Alonso”, kao i centralnoj ceremoniji proslave povodom obeležavanja 500 godina od osnivanja grada Havane.