subota, 16. novembar 2019.

Vesić: Kanalizacija u naselju Kijevo Kneževac biće završena mesec dana pre roka

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji fekalne i kišne kanalizacije u naselju Kijevo Kneževac u opštini Rakovica i rekao da će za 15 dana biti gotova kanalizacija u Ulici Mome Stanojlovića, a za mesec dana u Ulici 17. oktobra, što je mesec dana pre roka.

Obilasku su prisustvovali i član Gradskog veća Filip Marjanović, državni sekretar MUP-a Milisav Miličković i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.

Vesić je naglasio da izvođenje radova na izgradnji fekalne i kišne kanalizacije u ulicama Mome Stanojlović i 17. oktobar finansira Grad Beograd u iznosu od 34,5 miliona dinara.

– Jedan deo naselja ima kanalizaciju dok neke ulice nemaju i kada završimo ovaj deo i priključimo domaćinstva, zatvorićemo septičke jame. Ostalo je 30 metara da se završi u Ulici Mome Stanojlović a to će biti gotovo za 15 dana, dok će u Ulici 17. oktobra radovi biti završeni za mesec dana, što je mesec dana pre roka – istakao je on.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je naselje Kijevo Kneževac jedno od onih koja su klasični primeri urbanističkog haosa decenijama prisutnom u Beogradu, jer se gradilo neplanski.

– Na nama je ostalo da sprovedemo neophodnu infrastrukturu. Svi građani zaslužuju da žive normalno i da imaju najvažnije stvari, a jedna od njih je i kanalizacija i zato smo danas ovde – rekao je Vesić.

On je poručio da će se kanalizacijom u ulicama Mome Stanojlović i 17. oktobra obezbediti i kanalizacija za domove u gornjem i donjem delu naselja.

Govoreći o izgradnji kanalizacone mreže po čitavom Beogradu, Vesić je naglasio da je za izgradnju potrebno 1,4 milijarde evra.

– Zahvaljijući Vladi Republike Srbije, počinjemo prvu fazu izgradnje prve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu u iznosu od 285 miliona evra. Pored toga, parcijalno gradimo kanalizaciju u naselju Kijevo Kneževac, kao i u mnogim drugim. Uzeli smo kredit od 35 miliona evra od Evropske investicione banke i dodaćemo naših 13 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava. Potrebno nam je još 500 miliona evra da završimo izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda, koja će raditi za milion i po ljudi – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, potrebno je izgraditi još četiri manje ovakve fabrike, a nedostaje skoro milijardu evra da se završi cela kanalizacija u čitavom Beogradu.

– To je zahtev Beograda da učestvuje u Nacionalnom investicionom planu. O tome smo se dogovorili sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Republika Srbije najviše pomogne u finansiranju izgradnje kanalizacione mreže. Naš politički cilj je da u narednih 10 godina nijedna kuća u Beogradu ne bude bez kanalizacije. To jeste veliki posao, jer jedna trećina Beograda nema kanalizaciju, a i oni koji imaju otpadne vode, one direktno idu u naše reke – naveo je zamenik gradonačelnika.

Kako navodi, novca ima, kao i volje i želje da se ovaj problem reši, što će biti istorijska stvar za prestonicu.

– Mi smo to postavili kao svoj cilj. Nekome to ne izgleda lepo i možda misli da ima lepših stvari koje bi trebalo uraditi, jer se kanalizacija ne vidi i pod zemljom je, ali mi smatramo da je neophodno rešavati životne probleme naših ljudi, a kanalizacija je upravo jedan od njih – rekao je Vesić.

On je zahvalio Opštini Rakovica na trudu i radu i istakao da se na teritoriji ove opštini radi mnogo, kao i da je među opštinama koje su najprisutnije.

– Nisu povlašćeni, nego imaju najviše radova i projekata, bore se za svoje građane, a ko se bori on i dobije – zaključio je on.