sreda, 20. novembar 2019.

Vesić i Santer o Starom sajmištu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se danas sa predsedavajućim Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust Džordžom Santerom. 
Vesić je obavestio Santera da je zakon o Starom sajmištu u procesu usvajanja i da je Grad Beograd ponosan zato što je deo tog procesa. 

– Grad Beograd je pre šest godina pokrenuo proces izrade zakona i memorijalizacije Starog sajmišta, poslednjeg koncentracionog logora u Evropi koji nije memoralizovan – rekao je Vesić i dodao da se čitav proces sada odvija u Ministarstvu kulture i Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd očekuje brzo usvajanje zakona kako bi konkurs bio raspisan za memorijalni centar i konačno izgrađen.

– Važno je da čuvamo sećanje na Holokaust i da se tako odupremo pokušajima revizije istorije – naveo je Vesić i dodao da će iz tog razloga memorijalni centar biti izgrađen na mestu na kome se tokom Drugog svetskog rata nalazio koncentracioni logor „Zemun” u kome je stradalo oko 7.000 Jevreja i 10.636 logoraša, uglavnom Srba, kao i veliki broj Roma.

Vesić je skrenuo pažnju na pitanje ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u kome je ubijeno 700.000 Srba i antifašista od hrvatskih nacista koje je predvodio Ante Pavelić.

– Danas smo u prilici da slušamo kako pokušavaju da umanje broj ubijenih u Jasenovcu, verujući kako će tako zločin koji je počinjen biti manji. Zločin je zločin, makar ubijen jedan čovek, krivica nije opšta, već se zna ko su ljudi koji su kao ustaše ubijali Srbe, a jedini zvanični podatak o broju ubijenih Srba je podatak o 700.000 žrtava koji je utvrdila zvanična komisije Federativne Republike Jugoslavije čiji su deo bili i Srbija i Hrvatska – naglasio je Vesić.

Osim Vesića, u delegaciji Beograda bili su Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada, Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.