utorak, 3. decembar 2019.

Radojičić: Svi zajedno ka zelenijem i zdravijem gradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas okrugli sto povodom izrade akcionog plana za zeleni grad (GCAP) i akcionog plana za održive izvore energije i klimu (SECAP), na čemu je rad zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj otpočeo prošlog oktobra i koji bi trebalo da budu usvojeni u drugoj polovini sledeće godine.

Kako je precizirao Radojičić, ova dva akciona plana veoma su važna za Beograd, ocenjujući da rad na njima napreduje, te da su u izradu uključeni predstavnici ključnih gradskih i republičkih institucija, civilnog sektora, kao i partneri u ovom projektu – EBRD.

– Ukoliko želimo da postignemo cilj, a to je da Beograd bude „zeleni” i „zdraviji” grad, kao i ekološki bolji za sve građane, moramo svi zajedno da radimo na tome. Zbog toga je današnji sastanak veoma važan, jer je okupio sve faktore koji moraju da se usaglase oko zajedničkog cilja i da deluju u istom pravcu da bi ga postigli. Krajnja nastojanja jesu da Beograđani imaju bolji kvalitet života i bolje ekološke uslove života, za šta nam je potrebna saradnja svakog građanina – naveo je Radojičić.

Prvi čovek Beograda je precizirao da je najvažnije definisati pravce razvoja grada kada je reč o ekologiji i energetskoj efikasnosti, u skladu sa klimatskim promenama.

– Očekujemo da uskoro imamo zacrtane šire projekte, kako bismo nadalje po prioritetima radili na definisanju jasnih akcija i primeni planiranog. Posredstvom EBRD-a, Beograd je u „mreži zelenih gradova”, a kandidaturom za „Zelenu prestonicu 2022.” uporedo dajemo doprinos ostvarivanju toga. Iako deluje da je reč o paralelnim pričama, u krajnjoj instanci one znače da Beograđani žive u zdravijem gradu – istakao je Radojičić.

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj naglasila je da je danas i zvanično počela javna rasprava sa civilnim društvom i nevladinim organizacijama o prioritetu za grad.

– Strateški plan mora da bude ambiciozan, ali mora i da se implementira. To znači da mora da bude priuštiv i prilagođen gradu, ali i da ima potporu građana Beograda. Nakon usvajanja u Skupštini Grada Beograda, Savet EBRD-a finansijski će pomoći implementaciju akcionih planova – rekla je Žužana Hargitaj.

Ona je poručila gradonačelniku da može da računa na EBRD, kao što su i u proteklih petnaest godina bili uz Grad Beograd.