utorak, 10. decembar 2019.

Kuća porodice Petronijević utvrđena za kulturno dobro

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Kuća porodice Petronijević u Beogradu utvrđena je za kulturno dobro na sednici Vlade Srbije, saopšteno je iz ovog zavoda.

Višespratni stambeno-poslovni objekat u Ulici kneza Miloša broj 19, projektovan je 1922. godine za dr Miloša Petronijevića, šefa Narodne banke za stranu korespodenciju, sina Milana Petronijevića i unuka Avrama Petronijevića. 

Zgradu je projektovao arhitekta Nikola Nestorović, prvenstveno za porodicu Petronijević, uz stanove i dućane za rentiranje. 

Spomenik kulture je koncipiran u akademskom stilu, sa rustičnom obradom prizemlja i mezanina, dok su spratovi urađeni uz obilje secesijske plastike. Kuća porodice Petronijević poseduje arhitektonsko-urbanističku vrednost kao važan deo stvaralačkog opusa arhitekte Nikole Nestorovića, ali i kulturno-istorijsku vrednost s obzirom na to da baštini sećanje na tri veoma značajne srpske porodice koje su učestvovale u stvaranju i definisanju srpske moderne države – porodice Petronijević, Piroćanac i Jurišić-Šturm. 

Udruženje „Kuća Petronijevića” u svom fundusu ima veliki broj originalnih dokumenata, originalnih umetničkih dela, onovremenog nameštaja, upotrebnih predmeta, koji su dostupni javnosti na uvid putem izložbi, organizovanih predavanja, publikacija i seminara.