četvrtak, 12. decembar 2019.

Vesić: Tvrđava Gardoš ponovo u funkciji turizma i obrazovanja

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas bedeme srednjovekovne tvrđave Gardoš u Zemunu, koji su rekonstruisani i restaurirani sredstvima Republike Srbije i Grada Beograda, a vrednost radova iznosi 34 miliona dinara. 

– Ovo je jedan od projekata koji pokazuje kako se Beograd menja kada radimo zajedno. Sredstva su obezbedili Ministarstvo pravde i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija sa po 12 miliona dinara i Grad Beograd sa deset miliona dinara. Istorijski objekti u Beogradu, kao što je ova tvrđava, važni su za razvoj turizma ne samo Beograda već i Republike Srbije, te stoga zajedno i radimo na njihovom obnavljanju – rekao je Vesić i dodao da je urađena i restauracija sve četiri kule, koju je radio Zavod za zaštitu spomenika kulture.

On je precizirao da je Grad Beograd pre toga, u okviru programa „Da se radi i gradi po tvom”, restaurirao veliko stepenište kojim se dolazi na kulu, te da je u toku i postavljanje dekorativne rasvete.  

– Krenućemo u izradu projekta restauracije Milenijumske kule, a trenutno Zavod za zaštitu spomenika kulture završava projekat ograde groblja, koje je samo po sebi istorijski spomenik i predstavlja deo ovog zaštićenog jezgra. Pored toga, i okolne ulice se polako restauriraju i na taj način naš dragulj Gardoš sada vraća svoju funkciju, koja nije samo turizam već i obrazovanje, kako bi se mlade generacije upoznale sa istorijom našeg grada – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da su bedemi ove srednjovekovne tvrđave, koja potiče iz XV veka, prvi put restaurirani na pravi način od kada je sagrađena. Takođe, zahvalio je opštini i građanima Zemuna na inicijativi i ponovio da se zajedničkim radom opštine, republike i Grada Beograda naš grad menja i razvija, ali i da se tako obnavlja njegovo kulturno nasleđe.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković rekla je da Gardoš predstavlja veliki turistički potencijal Beograda i Srbije, ali da je Zemunska tvrđava, pre svega, spomenik kulture. 

– Gardoš je jedan od prvih spomenika kulture, koji je utvrđen kao takav još 1946. godine. Od tada do danas, na Zemunskoj tvrđavi nije urađeno ništa, što dovoljno govori koliko je ovo veliki poduhvat. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda je 2016. godine uradio projekat i danas možemo da budemo ponosni jer je ovako važan spomenik kulture u potpunosti sačuvan za buduće generacije – rekla je Olivera Vučković. 

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić kazao je da je akcenat na ravnomernom razvoju u politici ove opštine, što se podudara sa prioritetima i grada i resornih ministarstava. On je u ime građana Zemuna izrazio veliku zahvalnost svim učesnicima u projektu, najavljujući da će se nastaviti i sa sanacijom svih ulica koje vode ka Gardošu, što je, kako je istakao, zadatak za sledeću godinu.

Državni sekretar Mirko Čikiriz je istakao da Ministarstvo pravde već četvrtu godinu zaredom odvaja velika sredstva, pre svega, za objekte iz oblasti kulture, prosvete, zdravstva, ali i objekte koji su u neposrednoj vezi sa humanitarnim organizacijama. 

– Svesni smo značaja Gardoša, ne samo za opštinu Zemun već i za čitavu Srbiju. U ovom projektu imamo partnerski odnos sa Gradom Beogradom, ali i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Za ove četiri godine smo iz sredstava koja dolaze iz oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja, finansirali 450 projekata od velikog značaja za pomenute oblasti, a ukupno je izdvojeno 1,6 milijardi dinara – rekao je Čikiriz. 

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, naveo je da je sve ono što je urađeno na Gardošu još jedan primer odlične saradnje Vlade Srbije, Grada Beograda i Opštinske uprave Zemuna. On je naveo da je kulturno nasleđe definisano kao jedno od jedanaest turističkih proizvoda od posebnog značaja, u čemu posebnu ulogu ima glavni grad. Knežević je precizirao da je ministarstvo opredelilo konkretno za ovaj projekat dvanaest miliona dinara i izrazio očekivanje da će, uz budući pristan u blizini, ovo mesto postati privlačno za još veći broj stranih gostiju.