petak, 13. decembar 2019.

Novogodišnji prijem za dobrovoljne davaoce krvi

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas u Starom dvoru tradicionalnom novogodišnjem prijemu posvećenom dobrovoljnim davaocima krvi.

Izrazivši zahvalnost svim davaocima krvi, kao i učesnicima akcija dobrovoljnog davalaštva, Mladenović je istakao da se tim činom spasavaju ljudski životi.

– Svake godine, pre novogodišnjih i božićnih praznika okupimo se u Starom dvoru da bismo podelili zahvalnice i priznanja, i prisetili se najuspešnijih među nama. Važno je da svima poručimo da ne prestaju biti humani i da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Svake godine beležimo sve bolje rezulate i sve nas je više u ovoj velikoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi – rekao je Mladenović i dodao da je osim nesebičnog davanja krvi, cilj i širenje ove porodice.

On je naglasio da i najmlađe sugrađane treba uputiti na to da je humanost i pomoć onima kojima je ona potrebna nešto najdragocenije što treba negovati. 

– Poruka koju svake godine šaljemo iz Starog dvora jeste širenje humanosti i nesebične pomoći. Možemo da kažemo da smo zajedno napravili uspeh, ali to nije odraz samozadovoljstva, već nešto što treba da bude krajnja poruka onima koji se još uvek nisu usudili da uđu u porodicu dobrovoljnih davalaca krvi – rekao je pomoćnik gradonačelnika, i naglasio da se narednih godina očekuje više davalaca.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za transfuziju krvi dr Vesna Mijucić istakla je da je ovaj institut ustanova koja je most između dobrote davalaca krvi i onih kojima je potrebna pomoć. 

– Nikada niko nije slavio one koji nešto dobijaju. Slava je priznjanje samo za one koji daju i zato danas slavimo život. Slavimo one koji omogućavaju da živimo kvalitetnije i bolje, i koji nas oslobađaju patnje, te na taj način pružaju šansu da izlečimo bolesne – rekla je Vesna Mijucić i dodala da je ove godine prikupljeno oko 75.000 jedinica krvi.

Priznanje za specijalni doprinos promociji dobrovoljnog davanja krvi dodeljeno je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Biblioteci grada Beograda.

Ovom prilikom uručene su zlatne, srebrne i bronzane plakete – za najhumaniju opštinu već petu godinu zaredom proglašena je opština Lazarevac, a više od decenije najhumaniji grad je Požarevac. Specijalno priznanje za najuspešniju akciju u istoriji institucija dodeljeno je Sportskom društvu „Crvena zvezda”.