nedelja, 15. decembar 2019.

Uz stan, Grad Beograd će svakog meseca izdvajati novac za Nikolu i njegove sestre dok se ne osamostale

Za manje od 24 sata, težak život devetnaestogodišnjeg Nikole Petrovića iz Ugrinovaca kod Beograda i njegovih maloletnih sestara Nevene i Nikoline počeo je da se menja iz korena. Zahvaljujući hitnoj reakciji zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da se izmene postojeći propisi iz socijalne zaštite, Nikola i njegove sestre će od Grada Beograda dobiti opremljen stan na korišćenje do njihovog osamostaljivanja. Takođe, svakog meseca će dobijati finansijsku pomoć, i to Nikola u iznosu od 50 odsto prosečne plate u prestonici, dok će devojčice mesečno dobijati četvrtinu tog iznosa.

Kako za „Novosti” otkriva gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, veoma je važno što će novim sistemskim rešenjem, koje će se naći pred odbornicima Skupštine grada krajem decembra, biti zbrinuto još dvadesetak porodica u sličnoj situaciji. Reč je o slučajevima kada su roditelji preminuli, a jedan od braće ili sestara je preuzeo brigu o ostalima. 

– Grad će toj deci, ako na drugi način ne mogu da obezbede smeštaj, dodeliti opremljen stan na besplatno korišćenje. Kako bismo im pomogli da se osamostale, oni će svakog meseca dobijati 50 odsto od prosečne plate u glavnom gradu, što trenutno iznosi oko 33.000 dinara, dok će braća ili sestre dobijati 25 odsto prosečne zarade. U slučaju Nikole i njegovih sestara, taj iznos je oko 60.000 dinara. Naravno, oni će i dalje imati pravo na smanjenje računa za komunalne usluge, jednokratnu pomoć, stipendije i sve ostale olakšice koje im pripadaju, kao i našu pomoć prilikom zapošljavanja – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je naglasila da Grad Beograd na ovaj način već pomaže deci koja izađu iz sistema socijalne zaštite (domovi ili hraniteljske porodice). Oni imaju obezbeđen krov nad glavom i mesečnu finansijsku pomoć sve dok se ne osamostale. 

– Sistem socijalne zaštite je pokazao svoju efikasnost i time što je u rekordno kratkom roku, uz izuzetno angažovanje zamenika gradonačelnika, nađeno kompletno i, što je najvažnije, sistemsko rešenje za porodice koje će se naći ili su već u situaciji kao Nikola Petrović –  rekla je Stanisavljevićeva.

Ovaj skromni mladić, kako je rekao, ne može da nađe reči kojima bi izrazio zahvalnost Goranu Vesiću i njegovim saradnicama.  

– Smeštaj je nešto što me je brinulo, pre svega zbog plaćanja kirije i brige o sestrama, tako da nemam reči da opišem koliko mi to znači. Beskrajno hvala i za finansijsku pomoć. Velika zahvalnost i svim ostalim ljudima koji su se javili da nam pomognu – rekao je Nikola.

Pored pomoći grada Nikoli i njegovim sestarama na duži vremenski period, što je njima i najvažnije, redakciji „Novosti” se svakodnevno javlja veliki broj čitalaca koji žele da pomognu ovoj deci koja su ostala bez oba roditelja. Ovoj akciji priključile su se i „Srbijašume”, ali i drugari iz Pravno-poslovne škole „Dimitrije Davidović” u Zemunu koju pohađa Nikola, kao i vršnjaci iz Zemunske gimnazije.